Γενικά

09 Ιουνίου 2015 13:19

Χριστοδουλοπούλου: Λιγότερα από 100.000 παιδιά θα πάρουν την ιθαγένεια

Τα στατιστικά του Υπουργείου παρουσίασε η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Δεν θα υπερβούν τις 100.000 τα παιδιά τα οποία θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η  υπουργός, αναπληρώτρια Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η αναπληρώτρια υπουργός χαρακτήρισε αναγκαίες τις συγκεκριμένες διατάξεις και υπογράμμισε:

«Με κάποιες αναλύσεις που κάναμε και με βάση τα στοιχεία που έχουμε για το πόσο χρονών είναι τα παιδιά που διαμένουν στην  Ελλάδα κτλ, μαζί με αυτούς που έχουν εκκρεμείς αιτήσεις, δε θα φτάσουν ούτε τις 100.000 τα παιδιά που θα λάβουν ιθαγένεια». Τρεις είναι σύμφωνα με την κ.Χριστοδουλοπούλου, οι χαρακτηριστικότερες προϋποθέσεις κτήσης της ιθαγένειας που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

1. Η νόμιμη πενταετής παραμονή από έναν τουλάχιστον γονέα στη χώρα μας.

2. Η γέννηση των παιδιών να έχει λάβει χώρα εντός της συγκεκριμένης πενταετίας κατά την οποία ο ένας τουλάχιστον εκ των γονέων διέμενε νόμιμα  στη χώρα.

3. Τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στην πρώτη δημοτικού και να συνεχίζουν να φοιτούν στο δημοτικό όταν θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Στην περίπτωση που το παιδί γεννηθεί πριν συμπληρωθεί η πενταετής παραμονή στην χώρα, τότε σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της υπουργού, αναπληρώτριας μεταναστευτικής πολιτικής, τότε το δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας θεμελιώνεται μετά την παρέλευση δέκα ετών. Απαντώντας στην κριτική βουλευτών αναφορικά με το εάν τα παιδιά δεύτερης γενιάς ερωτώνται για την απόκτηση της ιθαγένειας, η κ.Χριστοδουλοπούλου είπε: «Γιατί, ποιός μας ρώτησε εμάς όταν λάβαμε την ιθαγένεια; Αυτόματα την πήραμε μόλις γεννηθήκαμε» και πρόσθεσε δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ευρώπη χωρίς ρύθμιση ιθαγένειας παιδιών δεύτερης γενιάς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)