Δικαιοσύνη

04 Μαρτίου 2015 17:00

Στασινόπουλος: Μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου έφθασε η λίστα Λαγκάρντ

Τι υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, στην κατάθεση του για τη λίστα Λαγκάρντ. Αρνήθηκε να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο ο Διώτης.

-

Της Λίας Κοντοπούλου

Ο Στέλιος Στασινόπουλος κατέθεσε αναλυτικά το πώς έφτασε στα χέρια του η λίστα Λαγκάρντ. Υποστήριξε πως υπηρεσιακά δεν γνώριζε την ύπαρξη της λίστας ούτε ποτέ του είχε παραδοθεί στικ από τον προκάτοχό του κ. Διώτη. Μάλιστα δεν συναντήθηκαν ποτέ οι δύο άνδρες, παρότι το ζήτησε ο κ. Στασινόπουλος.

Η λίστα έφτασε στα χέρια του στις 2-10-12 μέσα σε ένα φάκελο. Το φάκελο που είχε ως αποστολέα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον παρέδωσε εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Τον παρέλαβε, τον πρωτοκόλλησε. Όταν άνοιξε το φάκελο είδε ένα στικάκι, υποψιάστηκε πως επρόκειτο για τη λίστα Λανγκάρντ, καθώς είχαν υπάρξει δημοσιεύματα σχετικά, το κλείδωσε στο γραφείο του και ενημέρωσε αμέσως τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος του ζήτησε αμέσως να συντάξει διαβιβαστικό έγγραφο και να του παραδώσει το στικάκι. Ο ίδιος ποτέ δεν άνοιξε τη λίστα.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε και στο πώς έφτασε στα χέρια του η δεύτερη λίστα που ζητήθηκε από τη Γαλλία. Ανέφερε πως στις  μεσάνυχτα στις 20-12-2012 παρουσία των Οικονομικών Εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε μέσω τριμελούς επιτροπής που είχε ταξιδέψει στο Παρίσι ένα σφραγισμένο δέμα. Το δέμα αποσφραγίστηκε και αμέσως έγινε αντίγραφο της λίστας. Το πρωτότυπο δόθηκε στην περιφερειακή Δ/ση του ΣΔΟΕ και το αντίγραφο στον Εισαγγελέα Πεπόνη. Την ώρα που το CD αντιγραφόταν διαπιστώθηκε πως περιείχε 2062 ονόματα και όχι 2059 και διαπίστωσαν ότι τα επιπλέον ονόματα ήταν των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν είναι δόκιμο τέτοια στοιχεία-λίστες όπως η λίστα Λαγκάρντ να παραδίδονται χέρι με χέρι απάντησε ο κ. Στασινόπουλος αναφορικά με την προηγούμενη διαδρομή της λίστας μεταξύ Υπ. Οικονομικών και ΣΔΟΕ. Μόνο 50 υποθέσεις ελέγχου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ όλοι όσοι ελέγχθηκαν έχουν κάνει προσφυγές, κάτι που καθυστερεί την έρευνα.

Αρνήθηκε να καταθέσει ο Διώτης

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, αρνήθηκε να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για συναφή αδικήματα σε άλλο δικαστήριο.

Ως εκ τούτου επέμεινε ο κ. Διώτης ότι δεν μπορεί σε υπόθεση με τα ίδια πραγματικά περιστατικά, δηλαδή τι συνέβη με τη Λίστα Λαγκάρντ να είναι ταυτόχρονα και μάρτυρας και κατηγορούμενος και ό,τι πει εδώ να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως επιβαρυντικά στην άλλη δίκη και για αυτό υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να εξαιρεθεί. Το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφανθεί επί του αιτήματος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)