Γενικά

10 Οκτωβρίου 2014 11:20

Εντυπωσιακό βίντεο με τα νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Τα νέα ευρήματα από την έρευνα της ομάδας των αρχαιολόγων στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσιάζονται σε ένα βίντεο που μας… μεταφέρει στο περίφημο ναυάγιο.

-



Ένα εντυπωσιακό βίντεο υψηλής ευκρίνειας, το οποίο τραβήχτηκε σε περισσότερα από 50 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα των αρχαιολόγων, παρουσιάζοντας τα νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, όπου το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει ή όχι και δεύτερο ναυάγιο.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ένα χάλκινο συμπαγές δόρυ σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα κι ένας χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί.

Επιπλέον ανελκύστηκε δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους, καθώς κι ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα (μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος).

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, όμως ακόμη παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το αν υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο. Αυτό που ολοένα και επιβεβαιώνεται, ωστόσο, είναι ότι κρύβεται μέγαλος θησαύρος στα Αντικύθηρα, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου, ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποστολής.

Σε αποθήκες εκατοντάδες αθέατα αντικείμενα από τον θησαυρό των Αντικυθήρων

Όπως αναφέρουν την ίδια ώρα "Τα Νέα", ένα σημαντικό μέρος του θησαυρού του Ναυαγίου των Αντικυθήρων βρίσκεται κρυμμένο στις αποθήκες του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ). Εκτός από τον διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον περίφημο Έφηβο και τον χάλκινο κυνικό φιλόσοφο, το ναυάγιο έκρυβε και 24 μεγάλου μεγέθους μαρμάρινα αγάλματα που ουδέποτε παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό, αλλά και πολλά ακόμη αθέατα αντικείμενα, όπως αγγεία, νομίσματα, γυάλινα σκεύη κ.α.



«Τα αγάλματα που ώς τώρα έχουν βρεθεί ίσως φθάνουν και τα 40», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δρ. Γεώργιος Κακαβάς, στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι στην έκθεση - αφιέρωμα στο ναυάγιο, την οποία είδαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες στα δύο και πλέον χρόνια που διήρκεσε,παρουσιάστηκαν 378 αντικείμενα, ενώ στις αποθήκες υπάρχουν περισσότερα από 500.

«Μπορούμε να μιλάμε για έναν δεύτερο θησαυρό. Είναι ταλαιπωρημένα από τους λιθοφάγους οργανισμούς και εύθρυπτα, η στήριξή τους δεν είναι εύκολη και βεβαίως δεν έχουμε χώρο. Αν είχαμε όμως την ευκαιρία να τα δούμε μαζί με όσα εκτίθενται θα αποκτούσαμε την πραγματική διάσταση του φορτίου βάρους 300 τόνων», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τις έρευνες που ανήρτησε η ερευνητική ομάδα στο Youtube:

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)