Γενικά

18 Ιουνίου 2014 15:48

Νέα εποχή μετακινήσεων στο Δημόσιο

Παρελθόν θα αποτελέσει το ισχύον σύστημα μετατάξεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων που θα αντικατασταθεί από το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Προθεσμία, μέχρι την άλλη Παρασκευή 27 Ιουνίου, έχουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, για να ενημερώσουν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ύπαρξη ειδικών διατάξεων που μπορεί να διέπουν τις αποσπάσεις, τις μεταθέσεις και τις μετατάξεις των υπαλλήλων που απασχολούν.

Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του Κυριάκου Μητσοτάκη που απεστάλη σήμερα σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις, ως το πρώτο βήμα για την καταγραφή του συνολικού θεσμικού πλαισίου που επηρεάζει τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Εντάσσεται μάλιστα στο ευρύτερο σχέδιο δράσης του υπουργείου για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από διαθεσιμότητα και απολύσεις, πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί η εσωτερική αγορά εργασίας στο κράτος, και  θα είναι ο αντικαταστάτης του τωρινού συστήματος με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις.

«Στόχος μας», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το “πάντρεμα” των προσόντων και των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Το υφιστάμενο χαοτικό σύστημα μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων, με “θολά” κριτήρια, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σταθερό, διαφανή και αντικειμενικό μηχανισμό, προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών».

Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας βρίσκεται στην αιχμή της αντζέντας των ποιοτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκε από την τρόικα στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)