Δικαιοσύνη

16 Μαρτίου 2014 20:30

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του Βατοπαιδίου

Για κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών κάνει λόγο ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

-



Της Λίας Κοντοπούλου

Ελλείψεις, αντιφάσεις, λογικά σφάλματα και μη επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία εντοπίζει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος στο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και  η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη. 

Η αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου. 

Ο Αντεισαγγελέας επισημαίνει ότι υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων και ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας  και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Ειδικότερα ως προς τις ευθύνες των μοναχών ο κ.Μποροδήμος διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις και υπογραμμίζει ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές. 

Αναφορικά με την εμπλοκή της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εντοπίζει προβλήματα στις αιτιολογίες παραπομπής της, ως προς το αν γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή. 

Η απόφαση του Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς. Εάν η αίτηση αναίρεσης απορριφθεί οι κατηγορούμενοι θα καθήσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, διαφορετικά η υπόθεση θα επιστραφεί στο Εφετείο για την έκδοση νέου βουλεύματος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)