Γενικά

25 Φεβρουαρίου 2014 14:58

Δέκα επαγγέλματα με «μέλλον» στην Ελλάδα

Μεγάλες διαφορές και ανισότητες στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-

Ανισότητες στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της νότιας και της βόρειας Ευρώπης αποτυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση της για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, στις χώρες του Νότου, οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης συγκεντρώνονται σε λίγους τομείς, όπως στην υγεία, στις πωλήσεις και στη διοίκηση.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, τα δέκα πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι: οι σερβιτόροι και οι μπάρμεν, οι νοσηλευτές και οι μαίες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι προγραμματιστές λογισμικού, οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων, τα νομικά επαγγέλματα, οι μεταφορείς, οι υπάλληλοι γραφείου και οι χειριστές μηχανημάτων τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής που καταγράφει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι νέοι καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει την «υπερβολική κατάρτιση» του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες του νότου είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία.

Το γεγονός αυτό, σχολιάζουν οι συντάκτες, δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων του, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)