Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2014 07:42

«Κλείνουν τα φώτα» στο «πάρτι ατιμωρησίας» των επίορκων

Για την ενθαρρυντική αύξηση που παρουσιάζει ο ρυθμός απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο δημόσιο, ενημερώνει την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Καρπούς» φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν οι πρόσφατες ρυθμίσεις τόσο για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης αλλά και για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών στο δημόσιο.

Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που παραπέμπονται αλλά κυρίως εξετάζονται στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, έχει διαδραματίσει και η καθιέρωση του Μηχανισμού Εποπτείας των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και των διοικητικών προϊσταμέων, που λειτουργεί υπό το Σώμα  των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. 

Ήδη, σε διάστημα λίγων μηνών έχουν εξεταστεί περισσότερες από 1645 υποθέσεις, ενώ με εξίσου γρήγορους ρύθμους εξελίσσεται και η εξέταση 2208 φακέλων που εκκρεμμούσαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια Α’ και Β΄Βαθμού.Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα, έχει  υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των πειθαρχικών αποφάσεων, που μεταφράζεται σε 1.150 αποφάσεις, όταν στο πρώτο εξάμηνο πέρσι τα πειθαρχικά συμβούλια είχαν αποφανθεί για μόλις 495 περιπτώσεις. Το 2013 εξέδωσαν συνολικά 1645 αποφάσεις.

Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο απολύθηκαν 220 επίορκοι υπάλληλοι, για σοβαρούς ποινικούς ή πειθαρχικούς λόγους. Αναλυτικότερα υπερτετραπλασιάστηκαν οι αποφάσεις οριστικής παύσης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 τελεσιδίκησε η απομάκρυνηση 41 επίορκων, και στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς ο αριθμός τους έφτασε τους 207.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)