Γενικά

07 Φεβρουαρίου 2014 15:15

Παράταση στις δηλώσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Να παραταθεί η διορία υποβολής δηλώσεων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος από το υπουργείο Ανάπτυξης.

-

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε επείγουσα ενημερωτική «προειδοποίηση» για το επίμαχο ζήτημα του πλειστηριασμού ακινήτων οφειλετών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία τους, όπως την έχουν δηλώσει στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός τους (προϋπόθεση είναι να μην υπερβαίνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου τις διακόσιες χιλιάδες 200.000 ευρώ).

Όπως αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση, από 01.01.2014 και μέχρι 31.12.2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί των προαναφερθέντων ακινήτων, ενώ παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Ακολούθως στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

- Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή, με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης στην οποία αναγράφονται τα πλήρη  στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των εν λόγω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

- Η προθεσμία υποβολής  αυτής της δήλωσης είναι δύο μηνών και αρχίζει από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση. Για τις υποθέσεις, που έχει ήδη επιδοθεί επιταγή προς εκτέλεση, η προθεσμία που έληγε στις 31.01.2014, παρατάθηκε μέχρι τις 28.02.2014. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, αίρεται για τον συγκεκριμένο  οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού και θα μπορεί πλέον ο δανειστής να επισπεύσει πλειστηριασμό.

Επομένως, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι:

- Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στους  πολίτες να προβούν  έγκαιρα στην υποβολή της δήλωσης.

- Ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να παρατείνει εκ νέου τη προβλεπόμενη προθεσμία και να ενημερώσει, με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, τους πολίτες για την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων η ΓΣΕΕ ζητούσε την επ’ αόριστον αναστολή πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας .

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)