Γενικά

03 Ιανουαρίου 2014 09:11

Αντιρρήσεις και αντιδράσεις για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Αντιρρήσεις για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και το 1 ευρώ στα φαρμακεία για κάθε συνταγή προβάλλουν γιατροί και φαρμακοποιοί μετά και τις αντιδράσεις των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ.

-

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να διευκρινίζει ότι τα 25 ευρώ αφορούν μόνο τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν και θα διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο, όμως οι αντιδράσεις δεν έχουν τέλος.

«Το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών εξωθείται σε αναγκαστική αποφυγή της νοσηλείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού όπως λέει, τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας χαρακτηρίζει «καταστροφικό μέτρο» το εισιτήριο των 25 ευρώ.

Για το 1 ευρώ ανά συνταγή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ανέφερε ότι το 1 ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του για το μέτρο αυτό και αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας «την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, σε νέα ανακοίνωσε που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ, δίνεται απάντηση, με αιχμές, στα σχόλια σχετικά με την επιβάρυνση των 25ευρω: «Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πάντα στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, την στήριξη τη απασχόλησης, την προστασία ευπαθών ομάδων, την αποκατάσταση αδικιών, τη διόρθωση οριζόντιων μέτρων ανάγκης. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης. Αυτή η γραμμή είναι η μόνη που αποδίδει αποτελέσματα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό και όταν άλλοι περνούσαν την αντιμνημονιακή τους  φάση ή άλλοι προστάτευαν την «παρθενία» τους με επιλεκτικές συμπεριφορές μικροκομματικής αυτοπροστασίας. Δεν δέχεται συνεπώς μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό της προσπάθειας του και κυρίως των θέσεων και προτάσεων του».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε, πάντως, σήμερα τη Χαριλάου Τρικούπη να προτείνει άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Για νέα χαράτσια στην υγεία έκαναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούν ότι ο υπουργός Υγείας «ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο» στην υγεία επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)