Πολιτική

01 Δεκεμβρίου 2023 09:08

“Ενώπιος Ενωπίω” - Ο Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο, Κασελλάκη και Γλυπτά του Παρθενώνα

Διάβασέ μου το...

Ο γγ του ΚΚΕ ξεφυλλίζει το ημερολόγιό του και θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές από την προσωπική, αλλά και πολιτική διαδρομή του. Οι ατάκες του που άφησαν εποχή και τα άγνωστα περιστατικά στη Βουλή.

“Ενώπιος Ενωπίω” - Ο Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο, Κασελλάκη και Γλυπτά του Παρθενώνα
-

Ο  Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα βιώματά του από την παιδική του ηλικία, την αγωνιστική παράδοση της οικογένειάς του στη Φθιώτιδα, τις εκτελέσεις και τις διώξεις που υπέστησαν άνθρωποι όπως ο παππούς, ο θείος που εκτελέστηκαν μαζί με άλλους δέκα συγχωριανούς τους τον Απρίλιο του 1944 από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και ο πατέρας του.

Διηγήθηκε ακόμα αναμνήσεις από τα φοιτητικά χρόνια, τον αντιδικτατορικό αγώνα, την οργάνωσή του στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, περιγράφοντας παράλληλα τα δύσκολα, φτωχικά χρόνια που ζούσαν οι εργαζόμενοι της υπαίθρου και των πόλεων τις δεκαετίες του '60 και του '70, μαζί όμως με τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις, τις απεργίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, για τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησαν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη, η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, η σύζυγος του Θ. Μικρούτσικου, συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Παναγιώτης Πολίτης, ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου Γ. Πομάσκι, ο φίλος του Δ. Κουτσούμπα από τα φοιτητικά χρόνια, Αντώνης Μαλάμης, ο δάσκαλος Αγγλικών Νίκος Δαβανέλλος, καθώς και άλλοι παλιοί φίλοι, συμμαθητές και συγχωριανοί.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Με αφορμή την παρέμβαση του Παναγιώτη Πολίτη, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «είναι σε κρίσιμη φάση ο αγώνας των εργαζομένων, καθώς 31 Δεκεμβρίου τελειώνουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν, πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για να δοθεί παράταση και για το νέο χρόνο γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Το εργοστάσιο πρέπει να μείνει ανοιχτό με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι να προσληφθούν από το νέο επενδυτή με δικαιώματα όπως του αξίζει».

Απαντώντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και μεταξύ άλλων, στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ έχει τιμήσει πολλούς δημιουργούς που δεν είναι κομμουνιστές, επισήμανε ότι «η προσφορά μεγάλων ανθρώπων δεν κρίνεται από τις εκάστοτε πολιτικές επιλογές τους, κυρίως κρίνονται από την δημιουργικότητα και το μεγαλείο του έργου τους, δηλαδή αν αυτό το έργο συμβάλλει να πάει μπροστά ο άνθρωπος, η κοινωνία μας».

Σχετικά με το προσωπικό του ύφος και το χιούμορ του, σημείωσε ότι «είναι στοιχείο του χαρακτήρα του» και θύμισε ότι «τόσο ο Χαρίλαος Φλωράκης όσο και η Αλέκα Παπαρήγα διακρίνονταν για το χιούμορ τους και τη δυνατότητά τους να συνομιλούν με τον λαό σε απλή γλώσσα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι το ΚΚΕ «ούτε εταιρεία επικοινωνιολόγων έχει, ούτε χρησιμοποιεί τέτοια σχήματα».

Σημείωσε, επίσης, ότι η εκτίμηση του κόσμου για πρόσωπα μπορεί να είναι διαφορετική από τα ποσοστά του κόμματος, εξηγώντας ότι «η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι πιο δύσκολο βήμα για έναν άνθρωπο από την μετακίνησή του μεταξύ των αστικών κομμάτων, γιατί απαιτείται ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης, μιας και το ΚΚΕ πρεσβεύει κάτι τελείως διαφορετικό».

Υπογράμμισε ότι «φαίνεται να δημιουργείται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα και προσέγγισης προς το ΚΚΕ».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στη μελέτη και την εξαγωγή συμπερασμάτων του ΚΚΕ από την προσπάθεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ο αιώνα, στην αντίληψη του ΚΚΕ για την οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, την πραγματική δημοκρατία και ελευθερία, μέσω της εξασφάλισης σε όλους εργασίας, κατοικίας, παιδείας, υγείας και πολιτισμού.

Επίσης, αναφέρθηκε στη «δύναμη της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΚΚΕ, μέσω της εσωκομματικής δημοκρατικής συζήτησης και την συλλογική εφαρμογή των αποφάσεων».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένη πορεία πολιτικού εκφυλισμού», ενώ για τα στελέχη που αποχωρούν επισήμανε ότι «υπηρέτησαν και υπερασπίζονται τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό ο λαός έχει "ράμματα για τη γούνα τους"».

Όσον αφορά στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος και εντείνει τους ήδη μεγάλους εκβιασμούς που υφίστανται οι εργαζόμενοι, από εργοδότες και άλλους παράγοντες στην ψήφο τους».

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, ανέφερε ότι «το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στον διάλογο με άλλες χώρες, ωστόσο, επισήμανε τους κινδύνους των παζαριών - υπό αμερικανοΝΑΤΟική - ομπρέλα, που μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνους συμβιβασμούς κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας προς όφελος των αιτιάσεων της τουρκικής πλευράς».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας, κατέστησε απολύτως ξεκάθαρη τη θέση του ΚΚΕ για την «ανάγκη επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο, τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα, έχουν κλαπεί και πρέπει το ζήτημα να τεθεί ξεκάθαρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Παναμάς: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου

Missing Kid Alert: ανήλικες μπήκαν σε ταξί και εξαφανίστηκαν

Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 162 σημεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ