Πολιτική

Σήμερα 10:41

Κάσος - Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για την έρευνα

Τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα ζήτησε την έγκρισή του για τη διενέργεια της έρευνας άρα αναγνώριασε έμπρακτα την κυριαρχία του στο σημείο, διατύπωσε προς εφημερίδες, το Τουρκικό ΥΕΘΑ.

Κάσος - Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για την έρευνα
-

«Η βραχυπρόθεσμη ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο έφερε μαζί της ένα ιστορικό βήμα», υποστηρίζει η τουρκική ημερήσια εφημερίδα Χουριέτ η οποία ισχυρίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο. Το αίτημα ιστορικής άδειας ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της».

Σύμφωνα με τη Χουριέτ: «Ελληνικά πλοία και πλοίο ιταλικής σημαίας προσπάθησαν να εισέλθουν στην τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία χωρίς άδεια στο πλαίσιο του έργου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Η Άγκυρα απάντησε στην κίνηση της Αθήνας αναπτύσσοντας πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή. Έτσι, τα εν λόγω πλοία εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονταν στην περιοχή, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα για να μειώσει τις εντάσεις. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου τοποθέτησης καλωδίων. Αυτό το αίτημα ιστορικής άδειας ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν σύμφωνα με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, που σεβάστηκε τις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».

Ερντογαν

Τουρκικό ΥΕΘΑ: Δόθηκε άδεια

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, η Χουριέτ επικαλείται και τις πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι οποίες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ως αποτέλεσμα του συντονισμού, δόθηκε άδεια εκτέλεσης εργασιών στις καθορισμένες συντεταγμένες και ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά της και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας, συνοδευόμενη από πλοία των Ναυτικών μας Δυνάμεων. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τις Ναυτικές μας Δυνάμεις στην περιοχή. Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας».

Ανησυχητική κατάσταση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Η Χουριέτ επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες: «Η πρόσφατη παρενόχληση Τούρκων ψαράδων από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η αύξηση των απωθήσεων κατά των μεταναστών και οι προσπάθειες παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων γύρω από τα Ίμια, παρουσιάζουν μια ανησυχητική άποψη. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στο πεδίο και στα διπλωματικά κανάλια».

Άνοιξε ο εναέριος χώρος Ελλάδας-Μάλτας για Λιβύη

Η Χουριέτ αναφέρει ότι «παράλληλα με την ανάπτυξη στη θάλασσα, ανάπτυξη σημειώθηκε και στις αεροπορικές μεταφορές. Η Libya Airlines ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος Ελλάδας και Μάλτας είναι πλέον διαθέσιμος για πτήσεις Κωνσταντινούπολης-Τρίπολης. Αναφέρθηκε ότι η πτήση Κωνσταντινούπολη-Τρίπολη μειώθηκε κατά περίπου μία ώρα, σε 2,5 ώρες, χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ο οποίος είχε κλείσει για τα λιβυκά αεροπλάνα πριν από πολλά χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη».

Τουρκίγιε: Η Αθήνα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας

Αντίστοιχα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τουρκίγε αναφέρεται η φράση: «Αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας - Δώσαμε άδεια στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η οποία πόντιζε καλώδια στη θάλασσα με ιταλικό πλοίο στην Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, έκανε ένα βήμα πίσω όταν βρήκε μπροστά της το ναυτικό μας. Η Αθήνα, η οποία ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για τις εργασίες, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την υφαλοκρηπίδα μας». Στις εσωτερικές της σελίδες γράφει: «Η Αθήνα αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα ζήτησε την άδεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να κάνει τον κόσμο να αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο είναι 12 μίλια, ήρθε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να συνεργαστεί παρανόμως με την Ιταλία στην Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την Άγκυρα όταν βρήκε μπροστά της το τουρκικό ναυτικό. Με την άδεια που δόθηκε, η Αθήνα, η οποία δεν αποδέχεται τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας και ενεργεί κατά παράβαση των διεθνών νομοθεσιών στο Αιγαίο, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Αναφορικά με το πλοίο Ιταλικής σημαίας, οι πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν τα εξής : “Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στην Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Αργότερα, ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε, του δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις καθορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων”».

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Δεν υποχωρούμε ούτε για Κύπρο, ούτε για Αιγαίο

Παράλληλα, «η στάση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών και αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ θα διατηρηθεί», δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις πρακτικές μη υποχώρησης, στα επικαλούμενα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και ως εγγυήτρια χώρα, η ατμόσφαιρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης που επικρατεί σε όλο το νησί εδώ και μισό αιώνα, επιβεβαίωσε αναμφισβήτητα τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης πριν ενώπιον της ιστορίας.

Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για κατάληξη του Κυπριακού, που είναι εθνική μας υπόθεση, στη βάση της λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ και της αναγνώρισης της ‘ΤΔΒΚ΄ ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, θα διατηρηθεί.

Δηλώθηκε πως δεν θα δοθεί ευκαιρία ώστε να τύχει εκμετάλλευσης η εποικοδομητική προσέγγισή μας, η οποία δίνει προτεραιότητα στον διάλογο για ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου και ότι θα συνεχιστούν οι πρακτικές μη υποχώρησης που στοχεύουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλήνιες - Βάσεις: Οι υψηλότερες, οι χαμηλότερες και οι περιζήτητες σχολές

Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες την Παρασκευή

Εορτολόγιο - 26 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)