Βουλή

24 Ιανουαρίου 2018 13:00

Νέα κόντρα στην Βουλή για το Σκοπιανό

Επίθεση Κατρούγκαλου στην αντιπολίτευση και «αιχμές» για όσους πήγαν στο συλαλλητήριο. «Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Νέα κόντρα στην Βουλή για το Σκοπιανό
-

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή το Σκοπιανό με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να αναφέρει ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2008» και να δηλώνει ότι η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση για σύνθετη ονομασία θα εξασφαλίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και θα αποτρέπει αλυτρωτικές ενέργειες εκ μέρους του γειτονικού κρατιδίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στη ΝΔ ότι δεν έχει σαφή θέση και μίλησε για ακραίες και ακροδεξιές απόψεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνούνται τον πυρήνα της εθνικής θέσης και δεν επιθυμούν τον όρο «Μακεδονία» και παράγωγά του. «Άλλο πατριωτισμός και άλλο πατριδοκαπηλία», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοράρει πόντους υπονομεύοντας την εθνική θέση.  

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί διγλωσσίας της κυβέρνησης, λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ, επεσήμανε ότι κυβερνητική θέση επί της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια. «Έχουν εκφραστεί διαφοροποιήσεις από το δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ο αρχηγός αυτού του κόμματος έχει δηλώσει ρητά την πλήρη υποστήριξη του στον υπουργό Εξωτερικών να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.  

συλλαλητήριο - Θεσσαλονίκη - Σκοπιανό

«Στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, που να μην είναι όχημα αλυτρωτισμού και μια συνολική σφαιρική λύση με αφαίρεση κάθε πρακτικής που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορα μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε.

Σχολιάζοντας το ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αναγνώρισε τις ευαισθησίες των πολιτών που δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι και απορρίπτουν συμφωνίες που είναι εθνικά δυνατές. «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αλλά υπήρξε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε άλλη γραμμή από την εθνική και κάποια από όσα ειπώθηκαν εκεί δεν είναι αληθή», ανέφερε.

"Πυρ" ομαδόν της αντιπολίτευσης

«Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζεται το λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό.  Μην παριστάνετε τον τιμητή», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. 

Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μένει σταθερή στις απόψεις της και ζητά σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για διγλωσσία της κυβέρνησης και ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων. Επιτέθηκε παράλληλα, στη ΝΔ ότι πριν από λίγο μέρες μιλούσε για σύνθετη ονομασία ωστόσο κάτω από το βάρος των συλλαλητηρίων ενέδωσε σε αλλαγή στάσης.

«Από το 1992 το ΚΚΕ ήταν καθαρό σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικέες δυνάμεις, είχαμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό  και την εξάλειψη αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων» επεσήμανε  από την πλευρά του βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.  

«Δεν χαρίζουμε και δεν πουλάμε τίποτα», είπε από την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)