Ευρωπαϊκή Ενωση

08 Δεκεμβρίου 2016 21:42 Τελευταία ενημέρωση : -

Επανέναρξη επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν

Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιοι πρόσφυγες θα εξαιρεθούν από την επανέναρξη του Δουβλίνου ΙΙ.

Επανέναρξη επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν
-

Σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών αιτούντων άσυλο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του κανονισμού της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ προωθεί η Κομισιόν με σύστασή της.

Η σχετική σύσταση δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται, αλλά αυτήν τη φορά, προτείνεται να ισχύσει ο κανονισμός από τις 15 Μαρτίου 2017, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησής του.

Από την πρόταση της Κομισιόν, που περιέχεται στη μη δεσμευτική «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία θα λειτουργήσει στο μέλλον, θα αφορά μόνο στους αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παρατύπως στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Βάσει της πρότασης, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές, καθώς και να καταθέσουν σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την επανέναρξη των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, έφυγαν από την Ελλάδα προς τρίτες ευρωπαϊκές χώρες μόλις 6.117 πρόσφυγες, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι 24.000 άτομα είναι σε αναμονή για να ενταχθούν στο σύστημα.

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να αναλάβουν σχετικές δεσμεύσεις και να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 2.000 αιτούντων άσυλο μηνιαίως από την Ελλάδα, από τον Δεκέμβρη του 2016 και 3.000 μηνιαίως από τον Απρίλιο του 2017.

Πρόσφυγες - μετανάστευση - Λέσβος

Δεσμεύεται την ίδια ώρα ότι, η επανέναρξη των επιστροφών δεν θα λάβει αναδρομική ισχύ για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και ότι η πρόταση δεν αφορά σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων ούτε σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη σύσταση, η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και θα επανέρχεται επικαιροποιώντας τη σύσταση, στην περίπτωση που υπάρξουν αιφνίδιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα θεαματική αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι, την ίδια ώρα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον μικρό αριθμό επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στο σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου στα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά του Αιγαίου, από τους 39 που είναι σήμερα, στους 100, αλλά και των εμπειρογνωμόνων για την εξέταση αιτημάτων ασύλου από τους 65 στους 100 έως το τέλος Ιανουαρίου. Δέσμευση την οποία έχει κάνει δεκάδες φορές από την επικύρωση της συμφωνίας κι έπειτα, αλλά ουδέποτε έχει πραγματοποιήσει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από την ελληνική πλευρά.

Αβραμόπουλος: Μόνο υπό προϋποθέσεις η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα

«Μόνο κάτω από προϋποθέσεις» θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών που θα έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος μετά τη 15η Μαρτίου του 2017, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πρόσφυγες - μετανάστευση - Λέσβος

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή αποκατάσταση από τον Μάρτιο του 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του Δουβλίνου, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει η Ελλάδα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος. «Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο προς την Ελλάδα δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων, όσο και εκείνων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι η σύσταση της Επιτροπής προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση του Δουβλίνου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι μετανάστες θα βρεθούν σε άλλα κράτη-μέλη πριν τις 15 Μαρτίου δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

ΝΔ: ιδιαίτερα σημαντική η επαναφορά του Δουβλίνου

«Η πρωτοβουλία του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, για εξαίρεση της χώρας μας μέχρι και την 15η Μαρτίου 2017, από την μερική επαναφορά της εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνου, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί μέσα από αυτήν, αναγνωρίζεται στην πράξη το δυσανάλογο βάρος που - εν ονόματι όλης της Ευρώπης -  “σηκώνει”, εδώ και χρόνια, η Ελλάδα στους ώμους της, από τις διαρκείς μεταναστευτικές πιέσεις. Για αυτό και την χαιρετίζουμε» σχολιάζει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της  ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα όπως τονίζει «μέσα από τις δηλώσεις του Έλληνα Επιτρόπου αποτυπώνεται το μέγεθος της ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την σημερινή Κυβέρνηση». 

Πρόσφυγες - μετανάστευση - Λέσβος

«Άλλωστε, η σύσταση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τμηματική επιστροφή στη χώρα μας των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που διήλθαν από αυτήν και τώρα βρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί - πέραν πάσης αμφιβολίας - την ηχηρή διάψευση των μέχρι τώρα “αυταπατών” του κ. Τσίπρα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)