Γενικά

14 Οκτωβρίου 2016 13:46

Πυρά Μαξίμου στη ΝΔ για το ΕΣΡ

«Ας αποφασίσει η ΝΔ αν την εκφράζει ο κ. Χατζηδάκης ή ο κ. Κουμουτσάκος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για «έσχατο θεσμικό εκβιασμό» κάνει λόγο ο Υπουργός Επικρατείας. Τι λένε κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.

Πυρά Μαξίμου στη ΝΔ για το ΕΣΡ
-

Νέα επίθεση εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου στη ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωσή της για την στάση που θα κρατήσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ που θα επιχειρήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προανήγγειλε χθες ο Νίκος Βούτσης.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τόσο την ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία στέλνει μήνυμα ότι θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά, αλλά και όσα είπε ο αντιπρόεδρός της Κωστής Χατζηδάκης ότι η ΝΔ «δεν έχει λόγο να είναι  απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ» ανέφεραν ότι «ας ξεκαθαρίσουν αν επίσημη γραμμή του κόμματος τους, είναι η συναινετική στάση του Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη, ή ο θεσμικός εκβιασμός του κ. Κουμουτσάκου».

Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον Real FM  ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε απέναντι στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αν είδατε τη θέση μας στο θέμα της Αρχής Προστασίας των Δεδομένων ή στο θέμα της επιλογής του νέου Συνηγόρου του Πολίτη θα δείτε πως βρέθηκε λύση διότι και από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρχε άλλο πνεύμα. Αν λοιπόν δεν έλθουν με την προηγούμενη πρόταση, για να συνεννοούμαστε οι 7 στους 9 ήταν Συριζαίοι, δεν ανταποκρινόταν η πρόταση στο πνεύμα του Συντάγματος. Αν έλθουν λοιπόν με άλλη λογική εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά».

Ο Υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Κόκκινο» επιτέθηκε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «έσχατο θεσμικό εκβιασμό» από πλευράς του κόμματος της αξιωματκής αντιπολίτευσης, «για μια πολιτική επιλογή η οποία είναι πέραν των συνταγματικών επιταγών και της ηθικής και πολιτικής υποχρέωσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι μια ευλογία, η οποία είναι το καλύτερο δώρο στους αποτυχόντες του διαγωνισμού».

Ο κ. Παππάς απηύθυνε έκκληση στη ΝΔ «να ανακαλέσει αυτή τη στρατηγική και να προσέλθει με καλή πίστη άμεσα στις συζητήσεις» και πρόσθεσε πως η ΝΔ «δεν δικαιούται η ΝΔ με τρόπο ανοιχτό και ξεδιάντροπο να υπονομεύει την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής».

Τηλεοπτικός σταθμός - κανάλια - κοντρόλ - στούντιο

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι  «είναι απαράδεκτο και ανύπαρκτο αυτό που ισχυρίζεται η ΝΔ ότι ήταν επτά ΣΥΡΙΖΑιοι στην πρόταση για την σύνθεση του ΕΣΡ».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «στις τρεις συζητήσεις που είχαν γίνει δεν είχε υπάρξει κάποια ένσταση για τα πρόσωπα. Εάν δει κανείς τα εννέα ονόματα, ήταν προτάσεις από τέσσερα διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι άνθρωποι και στελέχη, ώστε ούτε κατά πλειοψηφία δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑϊκή προέλευση».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση «είναι πρόσχημα εν αμηχανία τη στιγμή που δεν είχε υπάρξει ούτε μια διαφωνία για τα πρόσωπα», ενώ όπως αναφέρουν «η διαρροή από την ΝΔ είναι μια προσπάθεια να θωρακιστεί μια προειλημμένη απόφαση άρνησης για να διαμορφωθεί το ΕΣΡ».

Ο κ. Βούτσης τέλος δήλωσε ότι περιμένουν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ για να υπάρξει συνεννόηση, λέγοντας ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στα πρόσωπα. 

Όπως τόνισε «οι επικεφαλής καμίας ανεξάρτητης αρχή δεν μπορεί να επιλεγούν χωρίς την σύμπλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί το ΚΚΕ δεν ψηφίζει και η ΧΑ δεν συμμετέχει» σημειώνοντας «μπορούμε να κλείσουμε και την πρόταση για το ΕΣΡ. Κλείσαμε τις 4 από τις 5 συνταγματικά προβλεπόμενες Αρχές με τα 4/5 των ψήφων της Διάσκεψης των Προέδρων, μπορούμε να κλείσουμε και την Πέμπτη».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ - ΑΔΕΙΕΣ

Η κόντρα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ άρχισε από την στιγμή που έγινε γνωστό οτι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε οτι η «λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του".

Ακολούθησε σκληρή απάντηση του Μαξίμου που κατηγορούσε τη ΝΔ ότι «σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» και ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίστηκε στο ίδιο ύφος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)