Γενικά

26 Μαΐου 2016 15:46

Πιέσεις εντός κι εκτός για την αξιολόγηση

Τα ανοιχτά ζητήματα για την εκταμίευση των 10, 3 δισ. Τα αντιφατικά μηνύματα δανειστών και αξιωματούχων, μετά την απόφαση του Eurogroup.

Πιέσεις εντός κι εκτός για την αξιολόγηση
-

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, το κλείσιμο της οποίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευσης της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της Τρίτης, με το έντονο παρασκήνιο.

Στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων βρίσκονται τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, αλλά και οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Σχετικά με το Υπερταμείο, εκδόθηκε χθες σχετικό ΦΕΚ, που επιτρέπει την αποκρατικοποίηση 19 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία υπάγονταν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι,  η κυβέρνηση δεν δέχεται να πωληθούν σε funds αυτά που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πρόταση, όπως είπε, προβλέπει απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί «ενδιάμεσο» σύστημα.

Στα μικρότερα ζητήματα που εκκρεμούν, για να κλείσει η αξιολόγηση, είναι η επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έλαβαν από την αρχή της χρονιάς. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από βήματος της Βουλής, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ότι δεν θα επιστραφεί από κανέναν το ΕΚΑΣ, ενώ την ίδια διαβεβαίωση έδωσε μία μέρα αργότερα και ο Υπουργός Εργασίας.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε πως, «η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να μην επιστρέψει κανένας το ΕΚΑΣ».

Παράλληλα, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε από πλευράς της αντιπολίτευσης, εκδηλώνονται αντιδράσεις και από κυβερνητικά στελέχη, στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει και ιδίως σε αυτό που αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Την αρχή έκανε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» το μέτρο, ενώ στο θέμα επανήλθαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας ότι, το «πάρα πολύ προβληματικό μέτρο κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας», όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, συμφωνώντας απόλυτα με τη δήλωση του Υπουργού Άμυνας.

Αντιφατικά τα μηνύματα δανειστών και αξιωματούχων

Στα θετικά της πορείας της αξιολόγησης εκλαμβάνεται η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες, μέσω του προγράμματος, θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης φθηνότερης ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, που αναμένεται να ληφθούν την επόμενη Πέμπτη,  καθώς και η απόφαση του Eurogroup, έκαναν τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα να εκφράσει την πεποίθηση για «επιτάχυνση της εξέλιξης της ανάπτυξης», αλλά και για την «επαναφορά της σταθερότητας στις τράπεζες», η οποία μαζί με την επιστροφή των καταθέσεων θα οδηγήσει στην άρση των capital controls.

Νέα παρέμβαση έκανε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των G7. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι, «η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί», τονίζοντας ωστόσο ότι, «χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα στην ελληνική οικονομία».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ ο δεύτερος διαβεβαίωσε τους ακροατές στην G7 ότι, «η ελληνική τραγωδία δεν θα επαναληφθεί».

AP - Μπαράκ Ομπάμα- Ιαπωνία - G7

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι, «το βάρους του ελληνικού χρέους θα μειωθεί».

Μοσκοβισί - tweet - twitter

Στον αντίποδα, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ αποκλείει τέταρτο μνημόνιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, μετά τη λήξη του προγράμματος και αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους υπέρμαχους της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ενεργό χρηματοδοτικό ρόλο. Οι διαφορές όμως Ταμείου και ΕΕ,  όσο αφορά στο θέμα του χρέους, δεν έχουν καμφθεί, με τον Πολ Τόμσεν να διαμηνύει – αντικρούοντας τον Σόιμπλε – ότι «οι διαφορές με τους Ευρωπαίους παραμένουν».

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο θα λάβει τις αποφάσεις του για το ρόλο του στο τρίτο μνημόνιο στα τέλη του έτους, οπότε και θα έχει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φρόντισε προτού φτάσει να στείλει μήνυμα στο οποίο αφενός υπογραμμίζει τις κακές σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εκδήλωσε και επισήμως το ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών για τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)