Βουλή

14 Δεκεμβρίου 2015 16:00

Σε υψηλούς τόνους η “μάχη” για τα προαπαιτούμενα

Σε τεταμένο κλίμα και με κόντρες για τα «κόκκινα δάνεια», το ΕΣΠΑ και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου. Αιχμές για το "κατεπείγον".

Σε υψηλούς τόνους η “μάχη” για τα προαπαιτούμενα
-

Ένταση και υψηλοί τόνοι επικρατούν στη Βουλή, όπου ξεκίνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση του δεύτερου πακέτου με τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι σχεδόν κανένα νομοσχέδιο δεν συζητείται πια με κανονικές διαδικασίες, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται και διατάξεις που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

«Αν δεν εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ μέχρι την Πρωτοχρονιά, η δόση θα επιστραφεί στον ESM, δεν χάνουμε τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως πρέπει άμεσα να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού, καθώς την Τετάρτη "κλείσουν" η Κομισιόν και τα Κοινοβούλια, λόγω εορτών.

Η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη, έθεσε το ζήτημα των διατάξεων που αφορούν στο ΕΣΠΑ και τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, λέγοντας ότι δεν συνιστούν μνημονιακή υποχρέωση και τόνισε πως η όλη διαδικασία είναι τραγέλαφος. Παράλληλα, ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε πως βλέπει με επιφυλάξεις τις τροποποιήσεις διότι:

  • δεν προβλέπεται μείωση στα έτη παραχώρησης, όπως υποσχόταν ο κ. Υπουργός Υποδομών,
  • και ενώ στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος προβλέπεται δυνητικό κέρδος 105 εκ. ευρώ, στη συμφωνία τροποποίησης για τον Αυτοκινητόδρομο “Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη” το Δημόσιο μπορεί να κληθεί να πληρώσει μέχρι και 330 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη εγγύηση του δημοσίου λόγω της χαμηλότερης κυκλοφορίας.

Αιχμές για το "κατεπείγον"

«Καλωσορίζω τον «υπουργό Οικονομικών και Κατεπείγοντος της κυβέρνησης», σχολίασε καυστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητώντας να κληθούν προς ακρόαση οι ενδιαφερόμενοι φορείς. «Σας στέλνουν τα νομοσχέδια από το κουαρτέτο και σε μια ημέρα τα υπογράφετε και τα ψηφίζετε, αυτά είναι τα νέα ήθη της πρώτης φοράς Αριστεράς», είπε

Για το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του Ταμείου Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης  που υποστήριξε πως έχουν αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο και θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή. Για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων, είπε πως πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του χρόνου.

«Για το ζήτημα του Ταμείου όταν μετατραπεί σε νομοθέτημα θα υπάρξει διαβούλευση», διαβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σε ότι αφορά στον ΑΔΜΗΕ επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του με παράλληλη αύξηση του ανταγωνισμού και αναμένει την απάντηση των θεσμών. 

Ενστάσεις επί της διαδικασίας εξέφρασαν και το ΚΚΕ αλλά και το Ποτάμι με τον Χάρη Θεοχάρη να κάνει λόγο για θέατρο του παραλόγου και να θυμίζει την φράση του πρωθυπουργού «κανένα δάνειο σε χέρια ξένων funds, όπου είχε χειροκροτηθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ψηφίζουν τα αντίθετα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)