Βουλή

03 Νοεμβρίου 2015 19:33

Βούτσης: Όλα τα “πόθεν έσχες” στη δημοσιότητα

Τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης όλων των «πόθεν έσχες» κι όχι μόνο των πολιτικών, ενώ προανήγγειλε επίσης περικοπές μετακλητών και αποσπασμένων υπαλλήλων.

Βούτσης: Όλα τα “πόθεν έσχες” στη δημοσιότητα
-

Όλα τα “πόθεν έσχες” στο φως κι όχι μόνον των πολιτικών προσώπων, ζήτησε ο Νίκος Βούτσης, που ανακοίνωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με τις δηλώσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που θα τροποποιεί το νόμο του 2014, οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης θα την αποστέλλουν στην Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος και όχι στη Βουλή, όπως προβλεπόταν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προανήγγειλε ακόμη, περικοπές στους υπαλλήλους που δικαιούνται βουλευτές, πρώην Πρόεδροι του Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργοί, κάνοντας λόγο για διαδικασία σταδιακής απομείωσης κατά έναν υπάλληλο λιγότερο. Σε συνεννόηση δε, με τους πρώην πρωθυπουργούς που διαθέτουν γραφεία στο κεντρικό κτίριο, αναζητά χώρους για να «τακτοποιηθούν» όλα τα κόμματα. Υπάρχει καλή διάθεση, σημείωσε, ωστόσο, θα έχει καλύτερη εικόνα μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.

Την ίδια ώρα λύση φαίνεται να δίνεται στο θέμα των συμβασιούχων που παρέμεναν απλήρωτοι επί μήνες, επί Προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς θα υπάρξει ολιγόμηνη ανανέωση των συμβάσεων τους, μέχρι να βεβαιωθεί ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επεσήμανε δε, πως όσοι εργάζονταν θα πληρωθούν αναδρομικά για την εργασία που προσέφεραν. Σαφή εικόνα θα έχει σύντομα και για τους λεγόμενους υπαλλήλους «φαντάσματα», αφού οι διευθυντές υπηρεσιών θα ενημερώσουν για το ποιοι εργάζονται και σε ποιο τομέα.

Σύμφωνα με το Νίκο Βούτση γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της Βουλής. Προ κρίσης, όπως είπε, προϋπολογισμός  ανερχόταν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ ο φετινός κυμαίνεται στα 135 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες που θα υπάρξουν περικοπές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση των ανεξάρτητων αρχών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο Πρόεδρος της Βουλής το χαρακτήρισε σημαντικό θέμα που προϋποθέτει ευρύτατες συναινέσεις, εκτίμησε ωστόσο, πως λόγω των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ δεν θα έχει «ευτυχές τέλος» πριν από τις 22 Νοεμβρίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)