Βουλή

21 Ιουλίου 2015 06:16

Εκτός πολυνομοσχεδίου αγρότες και πρόωρες συντάξεις

Κατατέθηκε τη νύχτα στην Βουλή. Κρίσιμη για Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή ψηφοφορία. Εισηγήσεις για κομματική πειθαρχία δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας.

-

Κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την συμφωνία με τους δανειστές.

Θα συζητηθεί στις 09:00 της Τετάρτης στις τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής-Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης-Δικαιοσύνης) και το μεσημέρι αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψηφοφορία, η οποία προσδιορίζεται για αύριο το απόγευμα, καθώς η Κυβέρνηση έχει ζητήσει να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε αυτά τα δυο καυτά θέματα για να μετριάσει, όπως εκτιμάται, τις απώλειες κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα θέματα της φορολογίας των αγροτών και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν έπρεπε να ψηφιστούν αύριο ούτως ή άλλως, αλλά στο επόμενο πακέτο μέτρων που λήγει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Πάντως, τελεσίγραφο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως αν δεν ψηφίσουν την Τέταρτη στην κρίσιμη ψηφοφορία θα πέσει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί στέλνει παρασκηνιακά το Μέγαρο Μάξιμου σε μια προσπάθεια να μαζέψει τις διαρροές.

Το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από το προηγούμενο, κατά την ψηφοφορία για το οποίο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 39 βουλευτές.

Ειδικότερα, την Τετάρτη η συζήτηση / ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

•Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

•Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

•Στην Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Σε περίπτωση που οι βουλευτές της πλειοψηφίας που υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο είναι κάτω από 120 τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να σταθεί κάτω από το ελάχιστο όριο της πλειοψηφίας, όπως έχουν διαμηνύσει τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Όλα είναι ξεκάθαρα πως τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει πιό κοντά στην "επισημοποίηση" την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να ...διευκολυνθεί η Αριστερή Πλατφόρμα - κάνοντας μια υποχώρηση και αυτή από την πλευρά της - να διαφωνήσει δημοσίως, πλην όμως να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ...διευκολύνονται οι όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που απαιτούν απόφαση και "σφραγίδα" του Αλέξη Τσίπρα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)