Κυβέρνηση

05 Ιουνίου 2015 17:31

Τσίπρας σε Πούτιν: Η Ελλάδα μάχεται μόνη εναντίον όλων!

Τι είπαν Τσίπρας και Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σε άριστο κλίμα η συζήτηση, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

-

Λεπτομερής ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν σε άριστο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί μια ταπεινωτική πρόταση όπως η προχθεσινή.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του για τον αγώνα που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνηση του προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία της χώρας του.

Με λύπη του, ο Τσίπρας μετέφερε στον Πούτιν πως ουσιαστικά η Ελλάδα μάχεται σχεδόν μόνη εναντίον όλων.

Και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να επιτευχθεί λύση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει δε θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ και σε μικρότερο βαθμό και την ρωσική οικονομία.

Ο Τσίπρας δεν έθεσε το θέμα της προκαταβολής για τον αγωγό, ενώ μετέφερε στον Πούτιν τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ προκειμένου να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του, ξεκαθαρίζοντας πως παρά τις πιέσεις η Αθήνα θα υλοποιήσει τη συμφωνία.

Ενδεικτική της σημασίας αλλά και του τι σηματοδοτεί η ελληνική θερμή υποστήριξη στο αμφιλεγόμενο project της ρωσικής πλευράς, ήταν η τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου του State Department Amos Hochstein από την Κύπρο, στον οποίο σήμερα απάντησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ειδικότερα, για τις αμερικανικές απειλές ο Πούτιν εμφανίστηκε ενήμερος. Σύμφωνα με έγκυρε πηγές από τη Μόσχα, το Κρεμλίνο είναι απαισιόδοξο για την προοπτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τον αγωγό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δε ζήτησε από τη Μόσχα οικονομική βοήθεια. Για την ένταξη της Ελλάδας στη αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός, σημειώνοντας όμως πως την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει από μόνη της η Ρωσία, αλλά όλες οι χώρες που μετέχουν στους BRICS.

Τσίπρας και Πούτιν, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 19 Ιουνίου στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)