Γενικά

23 Απριλίου 2015 15:45

Χρυσόγονος: Ακραίο αλλά, αν χρειαστεί, απαραίτητο το δημοψήφισμα

Αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τότε θα πρέπει να αναβαθμιστεί η λαϊκή εντολή, δηλώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

-

Το διακύβευμα ενός δημοψηφίσματος-το οποίο πάντως απεύχεται- διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, θεωρώντας πως θα πρέπει το ερώτημα που θα τεθεί να είναι απλό και ξεκάθαρο όπως, : «Δέχομαι τη συγκεκριμένη μείωση που ζητούν οι δανειστές ή τον κίνδυνο να καταβληθεί η σύνταξή μου σε δραχμές;».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ρ/Σ BHMAFM, μίλησε για τόσο για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος όσο και για τη πορεία των διαπραγματεύσεων. «Το δημοψήφισμα είναι ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο. Ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα είναι αμοιβαία επωφελής, και για εμάς και για τους Ευρωπαίους. Γιατί κι εμείς Ευρωπαίοι είμαστε…

Αν παρόλα αυτά η αδιαλλαξία τους οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση στη λαϊκή εντολή, διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο εύρος λαϊκής εντολής που δεν φτάνει ούτε μέχρι την κωλοτούμπα από τη μία πλευρά ούτε μέχρι τη ρήξη από την άλλη πλευρά. Άρα λοιπόν, αν πάμε σε αδιέξοδο, χρειάζεται αναβάθμιση στη λαϊκή εντολή, πιθανότατα με τη μορφή δημοψηφίσματος και θα δούμε πώς ακριβώς και πότε.

 Με ερώτημα προφανώς αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το περιεχόμενο αυτών που εκβιαστικά ζητούν οι δανειστές. Προφανώς το «όχι» θα νομιμοποιεί την κυβέρνηση για να πάει σε ρήξη, γιατί τώρα δεν έχει νομιμοποίηση, ενώ το «ναι» θα την νομιμοποιεί να υπογράψει τη συμφωνία, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει.

Ρήξη μπορεί να σημαίνει τα πάντα, τι να σας πω; Είναι σαφές. Η δραχμή είναι ένα ενδεχόμενο που έρχεται και επανέρχεται και εγώ πρακτικά δεν μπορώ να δω πώς θα συνέβαινε. Υπάρχουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες και δεν προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει λογική από όλες τις πλευρές.

Αυτό θα ήταν το πιο ακραίο, ασφαλώς. Ή θα μπορούσε να είναι και πιο ακραίο, η έξοδος από την Ένωση συνολικά. Θα το δούμε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, διότι μπορεί οι εταίροι έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουν πίσω. Η ουσία είναι ότι το δημοψήφισμα διευρύνει τα όρια της λαϊκής εντολής που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και είναι περιορισμένα.

Οι εκλογές θα ήταν επίσης ένα ενδεχόμενο,. αλλά τότε δεν θα ήταν αυτό τόσο ξεκάθαρο, διότι δεν θα ήταν εύκολο να αθροίσει κανείς τα ποσοστά των κομμάτων που είναι αντιμνημονιακά. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές για το τι μέλλει γενέσθαι, άρα το δημοψήφισμα ίσως είναι μια πιο απλή και πιο καθαρή λύση με αυτή την έννοια. Στην κάλπη του δημοψηφίσματος τα θέματα θα τεθούν με τον πιο άμεσο και απλό, απτό τρόπο για τους πολίτες. Θα κληθεί, δηλαδή, ο συνταξιούχος να αποφασίσει: «Δέχομαι τη συγκεκριμένη μείωση που ζητούν οι δανειστές ή τον κίνδυνο να καταβληθεί η σύνταξή μου σε δραχμές;».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)