Κυβέρνηση

26 Φεβρουαρίου 2015 11:00

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αντιδράσεις για τη συμφωνία

Ηχηρές αντιρρήσεις Ζωής και Λαφαζάνη. Για 30 "αντιρρησίες" κάνει λόγο ο Λεουτσάκος. Αποδομεί την "συμφωνία Βαρουφάκη" ο Μηλιός.

-

Στον απόηχο των αντιδράσεων για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους που εκφράστηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Σε "ενδεικτική" ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας Βαρουφάκη περί τα 5 λευκά και τρία άκυρα "μέτρησε" η πλευρά της πλειοψηφίας ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα "υπολόγισε", συνολικά, 30-35 τα λευκά και τα άκυρα. 

Μάλιστα, κατά του κειμένου φέρεται να τάχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε το λευκό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι τάχθηκαν εναντίον του κειμένου της συμφωνίας ή εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό περίπου 18 βουλευτές, από τους οποίους εν τέλει ψήφισαν κατά πέντε και λευκό ακόμη πέντε, ενώ κάποιοι δεν ψήφισαν.

Ο κ. Λεουτσάκος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υποστήριξε ότι οι διαφωνούντες βουλευτές εκτός από τον ίδιο που ψήφισε όχι ήταν περίπου 30, ενώ στην «εσωστρέφεια» που κυριαρχεί στο κυβερνών κόμμα έδωσε τροφή και άρθρο με τίτλο «Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός», που ασκεί σκληρή κριτική στη κυβέρνηση και συνυπογράφουν οι: Μηλιός, Λαπατσιώρας και Σωτηρόπουλος.

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές, καθώς θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής». Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

Μιλώντας στον Βήμα FM και ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι θα καταλήξουν τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Υποστήριξε, πάντως, ότι ακόμη και στελέχη που δεν επικύρωσαν την συμφωνία στη συνεδρίαση της ΚΟ, θα υπερψήφιζαν εάν ερχόταν στη Βουλή.

Την άποψή της ότι το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να έρθει στη Βουλή, διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, σημειώνοντας ότι αν ήταν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την Τετάρττη θα ψήφιζε  «παρών», καθώς δεν έχει μελετήσει ακόμα τη λίστα  Βαρουφάκη. «Εγώ δεν ψήφισα χθες για είχα αποχωρίσει από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα «παρών», γιατί θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε έμενα χρόνος να μελετήσω το κείμενο», ανέφερε συγκεκριμένα η βουλευτής στο Mega.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)