Γενικά

09 Φεβρουαρίου 2015 09:00

Reuters: Προκλητικός ο Τσίπρας, θα συγκρουστεί η Ελλάδα με τους δανειστές

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή.

-

Με δεδομένο ότι η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο θα αποτελούσε ταυτόχρονα το πρώτο επίσημο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά την στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στους δανειστές, το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ ήταν πολύ έντονο.

Σε μια πρώτη αποτίμηση προχώρησε το Reuters, κάνοντας λόγο για μια προκλητική ομιλία που ενδεχομένως θα προκαλέσει ρήξη με τους δανειστές της χώρας. Το πρακτορείο διαπίστωσε πως ο κ. Τσίπρας δεν κάνει πίσω στα καυτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την παράταση του μνημονίου κι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο αριστερός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε τα σχέδιά του την Κυριακή για να κατεδαφίσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, αποκλείοντας κάθε παράταση του διεθνούς σχεδίου διάσωσης και θέτοντας τον εαυτό του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του».

Στη συνέχεια αναφέρεται στη βούληση της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τη τρόικα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την αποκατάσταση των συντάξεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

«Δείχνοντας ελάχιστη διάθεση να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων για να παραμείνει στις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης των 240 δις. ευρώ, Ο Τσίπρας είπε πως σκοπεύει να σεβαστεί πλήρως τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για να γιατρεύσει τις πληγές της λιτότητας, που αποτελούσε όρο για την είσπραξη των χρημάτων»,  αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη μνεία στη πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά χωρίς τον «εφιάλτη» των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Το πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε», τονίζει ο 40χρονος ηγέτης ο οποίος κάλεσε το κοινοβούλιο να τον στηρίξει. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία», σημειώνεται στο άρθρο.

Κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το Reuters, στην αναφορά του πρωθυπουργού για το κατοχικό  δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις: Σε μία συμβολική κίνηση που φάνηκε να στοχεύει στον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, ο Τσίπρας τελείωσε την ομιλία του με την δέσμευση να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Γερμανία.

Συμφωνία-γέφυρα

Ο Τσίπρας απόκλεισε την παράταση του σχεδίου διάσωσης μετά το Φεβρουάριο, αλλά μίλησε για την αποκαλούμενη συμφωνία- γέφυρα που θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να συνεχίσει να επιπλέει, αναφέρεται στο άρθρο.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει μία παράταση. Γιατί δεν μπορεί να ζητήσει παράταση στα λάθη, είπε ο Τσίπρας, η Αθήνα που είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και θα παλέψει για τα οικονομικά της χωρίς περαιτέρω βοήθεια, σκοπεύει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το άρθρο τελειώνει με μια ακόμη αναφορά του πρωθυπουργού που αξιολογήθηκε ως σημαντική από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, «Οι Έλληνες πολίτες, έστειλαν μία ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή άμεσης διακοπής της λιτότητας. Συνεπώς, το πρόγραμμα διάσωσης ακυρώθηκε πρώτα από την ίδια του την αποτυχία και τα καταστροφικά του αποτελέσματα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)