Εκλογές

20 Ιανουαρίου 2015 13:16

Σποτ και ομιλίες με στόχο τους αναποφάσιστους της μεσαίας τάξης

Οι φορο-μαχίες, η παροχολογία, η "κινδυνολαγνία" και το "παζάρι ελπίδας" στην προεκλογική αρένα με στόχο την κατάκτηση της πρωτιάς και του "μπόνους" των 50 εδρών.

-

Τα τελευταία τους χαρτιά παίζουν από το βήμα προεκλογικών ομιλιών, μέσω συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, αλλά και των τηλεοπτικών σποτ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανέρχονται "χοντρικά" ως και σε 1 στους 5 ψηφοφόρους. Κατά βάση, αυτοί προέρχονται από την μεσαία τάξη, η οποία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από τα μέτρα τον καιρό των μνημονίων, ακόμη όμως έχουν "λίπος" το οποίο θα επιδιώξουν με την ψήφο τους, αν όχι να αρχίσουν σταδιακά να το αυξάνουν, τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι δεν θα το χάσουν.

Στην μάχη των ομιλιών και των σποτ, κεντρικό ρόλο έχουν τόσο η αποδόμηση των θέσεων του αντιπάλου (με ειδικές αναφορές για το "τι θα γίνει αν κερδίσουν αυτοί..."), όσο και η προβολή όσων το κάθε κόμμα "εγγυάται" για μετά τις εκλογές, με το ένα κόμμα να κατηγορεί το άλλο για "ακατάσχετη παροχολογία", για "κινδυνολαγνεία", για "μη ρεαλιστικές απόψεις" και για "καταστροφικές τακτικές".

Καθώς αυτοί θα κρίνουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιό κόμμα θα πάρει την πρωτιά και μαζί με αυτήν το "μπόνους" των 50 εδρών, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν τις αναφορές τους στα πιο "ευαίσθητα" σημεία για τους αναποφάσιστους της μεσαίας τάξης, που δεν είναι άλλα από την πρώτη κατοικία, τους φόρους, τους μισθούς, την ασφάλεια των καταθέσεων, τα κόκκινα δάνεια. 

Τα βασικά "όπλα" με τα οποία η Νέα Δημοκρατία μπήκε στον "στίβο μάχης" της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις κάλπες είναι η τρίτη κατά σειρά μείωση του  ΕΝΦΙΑ κατά 7% το 2015 και η μείωση του σταδιακά στην επόμενη διετία στο 1% ΑΕΠ από 1,43% σήμερα, η σταδιακή μείωση, αρχής γενομένης φέτος, του φόρου στα κέρδη όλων των επιχειρήσεων από 25% σήμερα σε 15% και η σταδιακή, ώστε να μην κινδυνεύσει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μείωση του ανώτερου συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα από το 42% στο 33%.

Μαζί με αυτά ο Αντώνης Σαμαράς, έχει δεσμευθεί ότι όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ότι θα υπάρξουν και λογικές αυξήσεις, όπως επίσης κι ότι σε δύο χρόνια θα υπάρξει πλήρης μισθολογική αποκατάσταση όλων των ένστολων. Χθες βράδυ, μιλώντας στο ΕΒΕΑ, ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε, παράλληλα με την ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών σε ως 100 δόσεις, να καταργηθεί η ποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, που αποτελούν "θηλιά" για όλους όσοι έχουν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές. 

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο (με τις δόσεις να μην υπερβαίνουν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη), ρύθμιση των κόκκινων τραπεζικών δανείων (Νέα Σεισάχθεια), προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, κατάργηση των ρυθμίσεων για τις ομαδικές απολύσεις, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, επαναφορά  του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας και της διαιτησίας. 

Οι κόντρες των δύο κομμάτων είναι καθημερινές και πολλές, με αιχμή δηλώσεις για επιστροφή στην δραχμή και μονομερές "τύπωμα χρήματος", την κατάργηση του ΑΣΕΠ, την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και με αφορμή αναφορές για την Αριστερά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)