Εκλογές

07 Ιανουαρίου 2015 20:00

Χωρίς τους 18αρηδες οι εκλογές

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για να προλάβουν να ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι 18άρηδες οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης.

Σύμφωνα με τον ο κ. Θεοχαρίδη η εγγραφή τους που είναι απαραίτητη για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν, προϋποθέτει ότι προηγουμένως έχουν περιληφθεί στις ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσουν αυτεπάγγελτα οι δήμαρχοι από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους. Επιπλέον όπως επισημαίνεται η ίδια ερμηνευτική θέση υιοθετήθηκε και στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004

Στην ανακοίνωση μάλιστα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου  οι γεννηθέντες το 1997, να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις  που θα συντάξουν οι Δήμαρχοι και να μπορέσουν να ψηφίσουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.  Ειδικότερα τονίζεται ότι ο εκάστοτε υπουργός εσωτερικών δεν έχει δυνατότητα τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου διενεργούνται οι εκλογές

Αναφορικά με την πρόβλεψη του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγών με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Θεοχαρίδης υποστηρίζει, ότι θα είναι αντικειμενικώς αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή εντός των ασφυκτικών προθεσμιών που προβλέπονται, και συγκεκριμένα έως το ερχόμενο Σάββατο 10 Ιανουαρίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)