Γενικά

21 Δεκεμβρίου 2014 20:26

Ήδη δύο «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την πρόταση Σαμαρά

Μαζί με τον Παναγιώτη Μελά, οι Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου θα ψηφίσουν θετικά για ΠτΔ μετά τη νέα πρόταση του Πρωθυπουργού.

-



Σε μια κίνηση με την οποία προσδοκά ν’ αλλάξει το πολιτικό σκηνικό προχώρησε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτείνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, στα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου και στους ανεξάρτητους βουλευτές συναινετική εκλογή Προέδρου, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης, ανασχηματισμό και εκλογές στο τέλος του 2015.

Με την πρωτοβουλία αυτή η υποψηφιότητα Δήμα αποκτά νέα δυναμική ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τρίτη, η οποία εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 165 και να προσεγγίσει κοντά στους 170 βουλευτές.

Στους 160 που ψήφισαν την πρώτη φορά προστίθενται οι Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος, ο οποίος δηλώνει ότι «μετά την πρωτοβουλία Σαμαρά που καλύπτει τις προϋποθέσεις που είχα θέσει, θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα τον οποίο τιμώ», αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος επισημαίνει ότι «μετά την πρωτοβουλία αυτή νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε συναινετική εκλογή».

Κοντά στο «ναι» είναι οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης ενώ δεν αποκλείεται τελικώς να υπερψηφίσουν αν όχι στη δεύτερη, στην τρίτη ψηφοφορία, οι Βύρων Πολύδωρας και Μίκα Ιατρίδη, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στην δεύτερη ψηφοφορία θα πει «παρών», χωρίς να διευκρινίσει τί θα κάνει στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι προτάσεις Σαμαρά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα ζητούσαν με κείμενο τους άλλοι οκτώ βουλευτές τις προηγούμενες μέρες. Οι τρεις της ΔΗΜΑΡ, που μετείχαν στην κίνηση αυτή, Τσούκαλης-Φούντα-Ψύρρας και ο Πέτρος Τατσόπουλος φαίνεται ότι θέλουν να υπάρξει συνεννόηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέει η Νίκη Φούντα «με ικανοποιεί που έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός υιοθετεί την πρόταση που κάναμε οκτώ βουλευτές. Περιμένω να την απευθύνει και προς την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί εθνική συνεννόηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει».

Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνουν και οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή αν και πολλοί εκτιμούν ότι ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είναι κοντά στο να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα, στην τρίτη ψηφοφορία.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους ανεξάρτητους βουλευτές να μην υποκύψουν στις πιέσεις που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του σημείωσε πως έστω και καθυστερημένα το πολιτικό σύστημα υιοθετεί τις προτάσεις του Ποταμιού, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να βγάλουμε πρόεδρο από αυτή την Βουλή, να ρυθμίσουμε τα θέματα του Συντάγματος, του εκλογικού νόμου, να έχουμε μία πατριωτική διαπραγμάτευση για το χρέος και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και να πάμε σε εκλογές. Να συνεργαστεί δηλαδή το πολιτικό σύστημα για λύσεις προς όφελος των πολλών».

Πάντως παρά τις διαψεύσεις από το Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να υπάρξει νέα υποψηφιότητα στην τρίτη ψηφοφορία. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη στον ΒΗΜΑ FM, όπου ανέφερε ότι «είναι το μείζον να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Και το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, δίνουν αν θέλετε και τις δυνατότητες εκείνες ακριβώς για να βρεθεί μέχρι τέλους η συναίνεση και η συνεννόηση».

Πάντως, οι κ. Λυκούδης, Οικονόμου και Τσούκαλης επιμένουν να προτείνουν τον Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάτι που βλέπει θετικά το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ διέψευσε ότι είχε υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού με την κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)