Εκλογές

10 Φεβρουαρίου 2014 07:00

Το «μπαλάκι» για τους ευρωβουλευτές περνά στους πολίτες

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο προωθεί η κυβέρνηση.

-

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υιοθέτησαν σχετική πρόταση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την οποία ενισχύονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, γίνεται ενεργότερη η συμμετοχή των υποψηφίων στον προεκλογικό αγώνα, ενώ στηρίζεται και το ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου της κεντροαριστεράς.

Σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποφασίστηκε οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό, αλλά και ο διπλασιασμός των υποψηφιοτήτων από 21 που ήταν μέχρι τώρα σε 42, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Έτσι, για πρώτη φορά το μπαλάκι για το ποιοί θα πάνε στις Βρυξέλλες περνά στους πολίτες, κάτι που βέβαια συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες

Τις επόμενες μέρες θα κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες όσον αφορά τους υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους δήμους με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο να είναι στην παρούσα φάση το φαβορί για το δήμο της Αθήνας. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως φαίνεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε διαγραφές όσων δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και αποφασίσουν να κατέβουν ως αντάρτες.

Αν και το κλίμα ήταν βαρύ τόσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και για τον Θανάση Γιαννόπουλο επικράτησε προβληματισμός για το τί θα γίνει σε περίπτωση που για την Αθήνα αποφασίσει να κατέβει και ο Νικήτας Κακλαμάνης καθώς σε περίπτωση διαγραφής του θα μειωνόταν και άλλο ο αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών. Παράλληλα ετέθη και το ζήτημα του πως θα κινηθεί η ΝΔ στο δεύτερο γύρο  σε περίπτωση που κάποιος από τους «αντάρτες» καταφέρει και περάσει στον δεύτερο γύρο έχοντας απέναντί του υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αποφασίστηκε να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά και να μην υπάρχει ουσιαστική εσωκομματική αντιπαράθεση.

Δείτε τι είπε για το θέμα των ριζικών αλλαγών στον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης:

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)