Γενικά

29 Δεκεμβρίου 2013 09:56

Έρευνες και στην Γερμανία για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Σάλο έχουν προκαλέσει και στην Γερμανία οι αποκαλύψεις Κάντα για τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, εδώ και καιρό έρευνες διεξάγει και η εισαγγελία της Βρέμης.

-



Στην απολογία του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και στις αποκαλύψεις του για τις μίζες που δίδονταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναφορές του Κάντα ταυτίζονται με στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των δύο γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

Ωστόσο, γερμανικές επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται διαψεύδουν οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Αθήνα.

«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών“. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα». 

Πάντως ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ρεπορτάζ στην αγορά 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), για την οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πάντως πως η Krauss-Maffei Wegmann διαψεύδει τα περί «λαδώματος» είτε του Κάντα είτε κάποιου άλλου.

Ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του κατονομάζει 17 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πολιτικά πρόσωπα και γνωστούς επιχειρηματίεςκαι αναφέρεται σε συνολικά 11 εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία πήρε μίζες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)