GP Ισπανίας: Νίκη Verstappen – Λάθη για Norris, πρώτο βάθρο για Hamilton φέτος

×

Μαρία Ανδρεάδη

O Max Verstappen πήρε τη νίκη στη Βαρκελώνη, με τον Lando Norris να τον καταδιώκει, χωρίς όμως να παίρνει πίσω την κορυφή. Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε την 3η θέση και το πρώτο του βάθρο για φέτος.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Τα κόκκινα φώτα έσβησαν με τον Lando Norris να εστιάζει στην άμυνα απέναντι στον Max Verstappen, καθιστώντας τον εαυτό του ευάλωτο. Ο George Russell από την 4η θέση εκμεταλλεύτηκε την κακή εκκίνηση του teammate του, Lewis Hamilton, καθώς και τη μάχη Norris-Verstappen, αλλάζοντας εντελώς κατεύθυνση. Με μία μεγάλη κίνηση προς τα αριστερά, αιφνιδίασε τον οδηγό της McLaren και βγήκε πρώτος στην έξοδο της πρώτης στροφής.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωταθλητής παραπονιόταν στον ασύρματο για τον Norris, επισημαίνοντας ότι τον έσπρωξε προς το γρασίδι της κεντρικής ευθείας. Στα φρένα της πρώτης στροφής, όμως, μπόρεσε να περάσει μπροστά από τον Βρετανό.

Το «σκαρφάλωμα» στην κορυφή δεν άργησε να έρθει για τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, αφού με μία αποφασιστική κίνηση πήρε το προβάδισμα.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ένταση υπήρξε και μεταξύ των δύο Ferrari, λόγω μικρής επαφής που είχαν στην αρχή του αγώνα. Χωρίς εμφανείς ζημιές, ο Carlos Sainz βρέθηκε μπροστά από τον Μονεγάσκο στην 5η θέση, με τον τελευταίο να ισχυρίζεται στον ασύρματο ότι είναι ταχύτερος.

Όλοι εκκίνησαν τον αγώνα τους με τη μαλακή γόμα, πλην του Alexander Albon. Έτσι, οι πρώτες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν ήδη από τον 10ο γύρο, επιλέγοντας τη μέση γόμα.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ο Russell ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους που μπήκε στα πιτ, με τους Sainz και Hamilton να ακολουθούν. Δύο γύρους αργότερα, μπήκε και ο Verstappen, ενώ οι Norris και Leclerc ρίσκαραν περιμένοντας μέχρι τον 24ο γύρο για τις αλλαγές τους.

Ο οδηγός της McLaren έχασε σημαντικό έδαφος με αυτήν την καθυστέρηση κι επέστρεψε στον αγώνα στην 6η θέση. Αντίστοιχα, ο Leclerc βγήκε πίσω από τον Gasly στην 7η θέση.

Οι Hamilton και Sainz έδιναν στο μεταξύ τη δική τους μάχη και ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής πέτυχε ένα επιθετικό μα εντυπωσιακό προσπέρασμα έναντι του Μαδριλένου. Μερικά κομμάτια φάνηκαν να σπάνε από το πάτωμα της SF-24, όμως ο τοπικός ήρωας συνέχισε κανονικά τον αγώνα του.

Στο μεταξύ, ο Lando Norris είχε το βλέμμα του «καρφωμένο» στην κορυφή. Με μερικά δεξιοτεχνικά προσπεράσματα σε Sainz και Hamilton αναρριχήθηκε μέχρι τη 2η θέση, χωρίς να μπορέσει ωστόσο να κυνηγήσει τον Verstappen.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ο Verstappen πήρε το δικό του ρίσκο μπαίνοντας στα πιτ στον 44ο γύρο κι επέλεξε ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας, για να «κλειδώσει» την πρωτοπορία. Όμως ο Norris ακολούθησε με τη δική του αλλαγή τέσσερεις γύρους αργότερα, διαλέγοντας χρησιμοποιημένο σετ μαλακής.

Ο Βρετανός οδηγός της McLaren είχε λιγότερους από 20 γύρους για να καλύψει τη διαφορά από τον Ολλανδό που έφτανε τα 8 δευτερόλεπτα. Παρά τους ταχύτερους γύρους, όμως, δεν κατάφερνε να μειώσει τη διαφορά με τον επιθυμητό ρυθμό.

Στον 52ο γύρο, ο «εμφύλιος» μεταξύ των δύο Mercedes είδε τον Lewis Hamilton να προσπερνά τον teammate του και να «κλειδώνει» την 3η θέση.

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Έτσι, ο Max Verstappen πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού για 7η φορά φέτος, με τους Lando Norris και Lewis Hamilton να πανηγυρίζουν στο βάθρο της Βαρκελώνης. Ο Βρετανός πρωταθλητής είχε έναν παραπάνω λόγο να πανηγυρίζει, αφού αυτό είναι και το πρώτο του βάθρο για το 2024.

Συνολικά, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: Verstappen, Norris, Hamilton, Russell, Leclerc, Sainz, Piastri, Perez, Gasly, Ocon, Hulkenberg, Alonso, Zhou, Stroll, Ricciardo, Bottas, Magnussen, Albon, Tsunoda, Albon.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα παρακάτω:

GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ