Επιστρέφει στην F1 ο Flavio Briatore

×

Ο Flavio Briatore επιστρέφει σε επίσημο ρόλο στη Formula 1, 14 χρόνια αφότου αποτέλεσε παρελθόν από τη Renault εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο "Crashgate", καθώς η Alpine ανακοίνωσε ότι ο Ιταλός είναι ο νέος εκτελεστικός σύμβουλος της ομάδας.

FLAVIO BRIATORE

Ύστερα από εβδομάδες φημολογίας ότι ο Briatore θα αναλάμβανε θέση στην Alpine, η οποία εξετάζει το μέλλον της στη Formula 1, η γαλλική ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο 74χρονος επιχειρηματίας ανέλαβε επίσημο πόστο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, προσέλαβε τον Briatore ως εκτελεστικό σύμβουλό του για το τμήμα της Formula 1.

Ο Ιταλός ήταν επικεφαλής στην Benetton και τη Renault στα πιο επιτυχημένα χρόνια τους στη Formula 1, καθώς πανηγύρισε τίτλους με τον Michael Schumacher (1994-95) και τον Fernando Alonso (2005-06), ωστόσο η θητεία του στη γαλλική ομάδα δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε και αρχικά του επιβλήθηκε δια βίου αποκλεισμός από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), για το ρόλο του σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο "Crashgate" στο Grand Prix της Σιγκαπούρης του 2008. Ο Briatore είχε εμπλοκή στο σχέδιο, κατά το οποίο ο οδηγός της Renault, Nelson Piquet Jr., τράκαρε εσκεμμένα στα πρώτα στάδια του αγώνα, προκειμένου να βγει αυτοκίνητο ασφαλείας, το οποίο βοήθησε τον «ομόσταυλό» του, Fernando Alonso, να πάρει τη νίκη στο Grand Prix. Η συνωμοσία ήρθε στο φως την επόμενη σεζόν, όταν ο Nelson Piquet Jr αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες, αφού αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα.

Παρά το... πολυσυζητημένο «τέλος» της θητείας του ως επικεφαλής ομάδας, ο Briatore συνέχισε να εμπλέκεται στη Formula 1. Παραμένει μέλος της ομάδας εκπροσώπων τον Fernando Alonso, ενώ έπαιξε ένα ρόλο στο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν.

Η πρόσληψη του Briatore στην Alpine έρχεται ενώ η ομάδα βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σημείο στην ιστορία της, καθώς σκέφτεται να σταματήσει να λειτουργεί ως εργοστασιακή ομάδα της Renault και να προμηθεύεται μονάδες ισχύος από άλλη κατασκευάστρια εταιρεία από το 2026.