Γενικά

13 Νοεμβρίου 2017 21:24

Κομισιόν: διπλάσια τα προϊόντα στην Ελλάδα που υπάγονται στον ανώτατο ΦΠΑ

Μόλις ένα στα δέκα προϊόντα υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή. Αποκαλυπτική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κομισιόν: διπλάσια τα προϊόντα στην Ελλάδα που υπάγονται στον ανώτατο ΦΠΑ
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Κομισιόν, που δείχνουν ότι από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, τα προϊόντα που μετατέθηκαν στον υψηλό συντελεστή είναι τα διπλάσια !

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο συντελεστή του 23% ήταν το 34% των προϊόντων, όταν πήγε ο ΦΠΑ 24%, τα προϊόντα που πήγαν στον υψηλό ήταν το 62% αυτών.

Αυτό καταγράφει η Κομισιόν σε απολογιστική έκθεση που εξέδωσε για την πορεία των δύο πρώτων αξιολογήσεων του τρίτου προγράμματος, στην σελίδα 52.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στον μειωμένο συντελεστή παρέμεινε το 10% των προϊόντων που πριν την αύξηση ήταν το 37%, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή έμειναν τα μισά, από το 3,6% των προϊόντων παρέμεινε μόλις το 1,8%.

Αυτό βοήθησε μεν τα έσοδα όπου ο στόχος είναι να εισπράξει το Κράτος 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον, από τις μετατάξεις του ΦΠΑ, όμως οι αυξήσεις ΦΠΑ ήταν από τους βασικούς λόγους μειώθηκε η ζήτηση και οι πολίτες περιόρισαν κατά πολύ τις αγορές τους, στα απολύτως αναγκαία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)