Ευρωπαϊκή Ενωση

21 Δεκεμβρίου 2016 15:26

“Ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος με “σιωπηλή απόφαση”

Αισιοδοξία του Μαξίμου ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτο Eurogroup ή νέο EWG. Ενδείξεις για «υποχώρηση Σόιμπλε» και αποσύνδεση μέτρων από την δεύτερη αξιολόγηση.

“Ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος με “σιωπηλή απόφαση”
-

Των Γιάννη Τσακίρη - Νίκου Ρογκάκου

Αισιοδοξία αποπνέεται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές για διέξοδο – τις επόμενες ώρες - σε ότι αφορά το «πάγωμα» των μέτρων του ESM για το χρέος, που έχουν μπλοκάρει λόγω της μονομερούς ενέργειας – σύμφωνα με τους δανειστές - της Αθήνας, να δώσει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν το μεσημέρι της Τετάρτης, "δεν αναμένεται να χρειαστεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ούτε καν νέα σύγκληση του Euro Working Group για να υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά το "ξεπάγωμα" των μέτρων για το χρέος.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι "θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους", σημειώνοντας με έμφαση ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων "δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", όπως επέμεναν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι δορυφόροι του. Αυτοί είναι που όπως φαίνεται κάνουν βήματα προς τα πίσω, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών σε ότι αφορά το χρέος, που επηρεάζει και την διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση.

Eurogroup - Βρυξέλλες - Συνεδρίαση

'Οπως όλα δείχνουν απο την έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα που ακολούθησε την διακοπή του EWG της Τρίτης, τελικώς θα επιδιωχθεί να δοθεί η λύση της "σιωπηλής συμφωνίας" των χωρών της Ευρωζώνης, γεγονός που προϋποθέτει την αποστολή έγγραφης δέσμευσης της Ελλάδας σε ότι αφορά τα φετινά μέτρα (έκτακτο βοήθημα - αναστολή αύξησης ΦΠΑ), αλλά και τα μέτρα επόμενων ετών για την διάθεση τυχόν πλεονασμάτων απο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Η επιστολή θα φθάσει άμεσα στα χέρια των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν αναμένεται – βάσει των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων – να προβάλλουν δημοσίως κάποια αντίρρηση στις ελληνικές δεσμεύσεις και παραδοχές, στην ουσία δεν πρόκειται καν να απαντήσουν, γεγονός που θα εκληφθεί ως συμφωνία τους.

Με τέτοιον τρόπο, αυτόν της "σιωπηλής απόφασης", θα ανατραπεί η απόφαση του ESΜ για "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος κι έτσι θα μπορέσει το ΔΣ του Μηχανισμού να πάρει απόφαση, εντός της εβδομάδας, που θα "ξεπαγώνει" την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, ασχέτως της εξέλιξης στην β΄ αξιολόγηση.

Eurogroup - 5 Δεκεμβρίου 2016

Χθες το Euro Working Group ζήτησε από την Ελλάδα την ανάληψη ρητών δεσμεύσεων για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του κοινωνικού πακέτου, αλλά κυρίως ότι τυχόν πλεονάσματα στο μέλλον θα διατίθενται για σκοπούς προσυμφωνημένους με το κουαρτέτο, αξιώνοντας ουσιαστικά απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει ότι:

  • Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος
  • Η αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει μόνο για το 2017 
  • Οι περικοπές συντάξεων θα είναι το πρώτο μέτρο του «κόφτη» (που θα ενεργοποιηθεί, αν χαθούν οι στόχοι)
  • Τυχόν υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον θα διατίθεται αποκλειστικά για χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)