Γενικά

28 Νοεμβρίου 2016 09:11

Πρόταση “φωτιά” για φόρο στην ανάληψη μετρητών

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προτείνουν οι τράπεζες στην Κυβέρνηση.

Πρόταση “φωτιά” για φόρο στην ανάληψη μετρητών
-

Φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών προβλέπει πρόταση που έχουν καταθέσει στην Κυβέρνησης τράπεζες με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών  και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, που επικαλείται η «Καθημερινή» η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία. Θα πρέπει, τονίζουν, να καθιερωθούν αντικίνητρα και έξοδα στη χρήση μετρητών, καθιστώντας το ένα ασύμφορο μέσο συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, στις προτάσεις που έχουν προωθήσει στην Κυβέρνηση οι τράπεζες περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών. Ετσι, η επιβολή φορολογικού συντελεστή στις αναλήψεις θα περιόριζε δραστικά τη χρήση των μετρητών και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή.

Στις προτάσεις προς την Κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

• Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή σε επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

• Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.

• Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων - εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Έτσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.

• Σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω καρτών.

• Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)