Γενικά

20 Μαΐου 2016 13:32

"Πάγωμα" πληρωμής δανείων ως το 2040 προτείνει το ΔΝΤ

Αφορά το "ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών. Τι αναφέρει στο σχέδιο του περί βιωσιμότητας του χρέους για τα επιτόκια. Γιατί εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 20 δις.

"Πάγωμα" πληρωμής δανείων ως το 2040 προτείνει το ΔΝΤ
-

 

Σταθερό παραμένει τι ΔΝΤ, στην αποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αυτό αποδεικνύει σχετικό έγγραφο με τις θέσεις και τις προτάσεις του Ταμείου, σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους που παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό, προτείνεται η αναβολή της πληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.

Επίσης, η ωρίμανση όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να παραταθεί στο 2080.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν στο 1,5% (ανώτερο επίπεδο), τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Για τα διμερή δάνεια του GLF που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Επίσης, εκτιμά πως χωρίς τα μέτρα που προτείνει για την ελάφρυνση του χρέους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Επιπλέον, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δις  ευρώ μέχρι το 2030.

Ακόμη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου, αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο "μαξιλάρι" για τις τράπεζες, από το πρόγραμμα του ESM.

Bloomberg - έγγραφο - ΔΝΤ - ελληνικό πρόγραμμα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)