Γενικά

06 Απριλίου 2016 19:09

Οι συντάξεις χηρείας στο στόχαστρο του κουαρτέτου

Ζητούν να τεθούν όρια ηλικίας στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Μεγάλο αγκάθι οι επικουρικές. Προς συμφωνία για την εθνική σύνταξη.

Οι συντάξεις χηρείας στο στόχαστρο του κουαρτέτου
-



Ένα ακόμη «αγκάθι» φαίνεται πως προέκυψε την τελευταία στιγμή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι για το θέμα του ασφαλιστικού η συμφωνία ήταν πολύ κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθούν όρια ηλικίας στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, προτείνοντας το 57ο έτος.

Παράλληλα ζητούν να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Σήμερα συνολικά περισσότεροι από 400.000 παίρνουν σύνταξη χηρείας εκ των οποίων όμως μόνο οι 78.000 είναι κάτω των 57 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Την ίδια ώρα, πάντως, το κουαρτέτο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται να αποδέχεται την καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, η οποία θα βαίνει μειούμενη κατά 2% το χρόνο, φτάνοντας τα 346 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης.

Σημαντική πρόοδος εκτιμούν στην κυβέρνηση πως έχει επιτευχθεί στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι συντελεστές για τα έτη μεταξύ 16 και 25.

Ωστόσο, μεγάλη παραμένει η διαφορά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και κατ’ επέκταση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)