Οικονομική πολιτική

11 Φεβρουαρίου 2016 09:06

Κρυφή εγκύκλιος για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Τι περιέχεται στην εγκύκλιο, που δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια. Ποιες υπηρεσίες την παρέλαβαν και γιατί εστάλη.

Κρυφή εγκύκλιος για τις συντάξεις στο Δημόσιο
-

Με κρυφή εγκύκλιο που στάλθηκε στα γραφεία των αρμόδιων Υπουργών και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δημοσίου και άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, χωρίς όμως να δημοσιευτεί στη Διαύγεια, επαναφέρεται ο υπολογισμό των συντάξεων με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη».

Η εγκύκλιος, που κυκλοφόρησε ενδοϋπηρεσιακά στις 7 Ιανουαρίου απεστάλη στα Ταμεία και τις αρμόδιες διευθύνσεις, ώστε να προχωρούν σε έκδοση αποφάσεων έως να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ασφαλιστικό.

Με την εγκύκλιο οι Διευθύνσεις Συντάξεων (Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων) υποχρεούνται να υπολογίζουν και να απονέμουν τα ποσά που προκύπτουν με τις διατάξεις του νόμου 3865 του 2010, για τους υπαλλήλους που αποχωρούν με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, είτε πρόκειται για υπηρεσία αμιγώς παρασχεθείσα στο Δημόσιο είτε με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης, στις οποίες το Δημόσιο είναι απονέμων ή συμμετέχων στο τελικό ποσό σύνταξης.

Στην πράξη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το Δημόσιο μέχρι να αποφασιστεί τις θα ισχύσει για το Ασφαλιστικό, προχωρά στην έκδοση συντάξεων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλαδή με τους συντελεστές και τα ποσά που ορίζει ο νόμος 3865 του 2010.

Αυτό συμβαίνει γιατί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στο νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» έχει οδηγήσει τα Ταμεία στην απονομή των συντάξεων κατά «προσέγγιση», αφού δεν υπήρξαν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και αποχωρούν από την 1η/9/2015 και μετά, καθώς και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015.

Το Δημόσιο «έσπασε» το εμπάργκο και έβγαλε την εγκύκλιο με τις απαιτούμενες οδηγίες, αφού χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι που βρίσκονται στη λήξη του εξαμήνου, κατά το οποίο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 60% του βασικού μισθού τους, θα πρέπει να πάρουν το οριστικό ποσό σύνταξης ή τίποτα.

«Πιλότος»

Η εγκύκλιος αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς μέχρι τώρα δίνουν προσωρινές συντάξεις και υπολογίζουν τα ποσά με το παλιό καθεστώς χωρίς καμία πρόβλεψη στα όσα ορίζει ο νόμος του 2010.

Σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου, που φέρει ημερομηνία υπογραφής 7 Ιανουαρίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 920/2016, αλλά κρατήθηκε μυστική από όλους, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί με τον συνδυασμό των όσων προβλέπουν όλες οι ψηφισμένες από τον Αύγουστο του 2015 και μετά διατάξεις για τα όρια ηλικίας, τα κατώτατα όρια και τις ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ειδικά, στις πρόωρες συντάξεις αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών ότι οι μειώσεις δεν θα έχουν όριο και θα ξεπερνούν ακόμη και το 51%. Και αυτό γιατί στο Δημόσιο δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν μείωσης που σταματά την ποινή στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (όπως ισχύει για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα), αλλά αντίθετα η ποινή μείωσης της σύνταξης επιβάλλεται για όλα τα έτη που υπολείπονται από το νέο όριο ηλικίας της πλήρους σύνταξης. Μάλιστα, όσοι αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας θα έχουν επιπρόσθετη ποινή 10%. Ακόμη και όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18/8/2015 θα έχουν και αυτοί την έξτρα μείωση της σύνταξης, ενώ η συνολική μείωση θα υπολογιστεί με το νέο αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 19/8/2015 και μετά! Υπάρχει δηλαδή τριπλή ανατροπή, καθώς και η μείωση θα είναι μεγαλύτερη (αφού θα υπολογιστεί με το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη) και θα έχουν την έξτρα ποινή του 10% αλλά και το ποσό που θα πάρουν θα υπολογιστεί με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και όχι με το παλιό καθεστώς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)