Γενικά

08 Ιανουαρίου 2016 20:41 Τελευταία ενημέρωση : -

Τσακαλώτος – Παντοάν: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης

Επί τάπητος η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης. Στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.

Τσακαλώτος – Παντοάν: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης
-

Σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Ιταλίας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας. 

Όπως σημειώνεται, πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.

Πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, ανέφεραν νωρίτερα ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ακόμα ότι στη συζήτηση τέθηκαν, επίσης,  η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο –κυρίως πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της ΕΕ.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Κάρλο Παντοάν συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη.

Μπαράζ επαφών

Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών με ευρωπαίους ομολόγους του θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο στην Λισσαβώνα.

Την Κυριακή στο Παρίσι θα δει τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στον Ελσίνκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Κρίσιμη, ωστόσο θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Άμστερνταμ πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σημαντική είναι και η συνάντηση που θα έχει μια ημέρα αργότερα την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)