Γενικά

10 Δεκεμβρίου 2015 21:11 Τελευταία ενημέρωση : -

Νέος “γύρος” για τα “κόκκινα” δάνεια, στο “τραπέζι” οι αποκρατικοποιήσεις

Παραμένει το αγκάθι των «κόκκινων δανείων». Ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των συντάξεων δήλωσε ο Κατρούγκαλος.

Νέος “γύρος” για τα “κόκκινα” δάνεια, στο “τραπέζι” οι αποκρατικοποιήσεις
-

Συνεχίζονται και σήμερα οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το θέμα που συζητήθηκε ήταν το ασφαλιστικό, οι μειώσεις στις συντάξεις και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποφθεχθεί το «ψαλίδι» σε κύριες κι επικουρικές.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας των συνομιλιών δήλωσε, «ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Επόμενο ραντεβού του κουαρτέτου, αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι συμφωνησε με τους θεσμούς το πλαίσιο για την νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ. Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι η ψήφιση του νέου φορολογικού  νομοσχεδίου θα καθυστερήσει καθώς δεν θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Στο ραντεβού συνεργατών του κ. Σκουρλέτη με το κουαρτέτο, σύμφωνα με πληροφορίες,επετεύχθη συμφωνία για την τύχη του ΑΔΜΗΕ.

Η κρισιμότερη συνάντηση, που θα κλείσει και το πρόγραμμα των επαφών, είναι προγραμματισμένη για τις 20:30, όταν το κουαρτέτο θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να τεθούν και πάλι επί τάπητος τα θέματα των «κόκκινων δανείων» και της διαχείρισης τους, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, καθώς στη χθεσινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα δεν καταγράφηκε κάποιο αποτέλεσμα. 

"Ικανοποιημένοι οι θεσμοί με το νέο νόμο του ΕΣΠΑ"

Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση σχετικά με τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ, κατά τη  συνάντησή τους στο Χίλτον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες και αναμένεται τις επόμενες μέρες διυπουργική συνεργασία ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εναπομείνασες λεπτομέρειες ενώ για τους αυτοκινητόδρομους έγινε συζήτηση επί τεχνικών λεπτομερειών για την ολοκλήρωση των έργων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τους παραχωρησιούχους και όχι με την χρηματοδότηση των έργων καθώς το θέμα αυτό έχει επιλυθεί. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δραστηριότητα του υπουργείου Οικονομίας.

Κοντά σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ κυβέρνηση και δανειστές

Με κατ’ αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία (μετοχική σύνθεση και μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ), αλλά και με διατήρηση της εκκρεμότητας ως προς το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά την συνάντηση:

- Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

- Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ. α.
Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, χωρίς την παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Σόφια για την υπογραφή συμφωνίας για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)