Πρόσωπα

14 Οκτωβρίου 2015 08:32

Αλεξιάδης: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις μέσω πλαστικού χρήματος

"Θα ξεκινήσει η "σεισάχθεια" στα χρέη της εφορίας", τόνισε. Μήνυμα σε πολίτες και επιχειρήσεις για την προώθηση του πλαστικού χρήματος.

Αλεξιάδης: Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις μέσω πλαστικού χρήματος
-

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να υποκατασταθεί το χρήμα σε φυσική μορφή από κάρτες.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί και συντάξεις μέσω του πλαστικού χρήματος, ενώ σημείωσε ότι μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν από την κίνηση αυτή.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος με κίνητρα προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Μόνο οφέλη θα υπάρξουν» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα έχουν σχέση με τα φορολογικά και με την πίστωση. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ενός μισθωτού, ο οποίος ενώ παίρνει μισθό 1.000 ευρώ, μέσα σε ένα μήνα θα μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από τα 1.000, μέσω της κάρτας του.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να γίνουν αναλήψεις ολόκληρου του μισθού ή της σύνταξης σε μετρητά και ένα τμήμα του να δαπανατάται με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ανέφερε πως θα δημιουργηθεί επιχειρηματικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ταμεία με στόχο την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Στις σκέψεις είναι και η σύνδεση της έναρξης επιχείρησης από το 2016 με την εγκατάσταση μηχανήματος κάρτας, διευκρινίζοντας ότι για συγκεκριμένους κλάδους θα είναι υποχρεωτικό.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, τόνισε ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο είναι αναγκαστικά και όχι επιλογή της κυβέρνησης.

«Θα ξεκινήσει η σεισάχθεια στα χρέη της εφορίας, εφόσον δεν υπάρχει αποδεδειγμένα η δυνατότητα πληρωμής τους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάρχουν ήδη και όχι απλά να μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που βοηθούν στην εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υπογράμμισε ότι αυξάνονται ποινικά οι κυρώσεις για τη φοροδιαφυγή.

Σχετικά με το ακατάσχετο στους λογαριασμούς που από 1500 ευρώ πέφτει στα 1.000 τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι διαφορετικό.

Όσον αφορά στη Λίστα Λαγκάρντ, ο Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί από τους θεσμούς παράταση. «Καμία λίστα δεν θα οδηγηθεί σε παραγραφή από την κυβέρνηση», τόνισε.

Προανήγγειλε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λέγοντας ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τα πάνω και να τη μειώσουμε προς τα κάτω», ενώ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι το αργότερο μεθαύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Επίσης, ανέφερε ότι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το 2016 με απώτερο στόχο την εξομείωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)