Οικονομική πολιτική

08 Σεπτεμβρίου 2015 12:47

Συνάντηση Χουλιαράκη-Στουρνάρα για τις τράπεζες

Ποιά "αγκάθια" θα κυριαρχήσουν στο ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της ΤτΕ.

Συνάντηση Χουλιαράκη-Στουρνάρα για τις τράπεζες
-

Τα μεγάλα “αγκάθια” του χρηματοπιστωτικού τομέα θα τεθούν επί τάπητος στην παρθενική συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Κυρίαρχη θέση στην συζήτηση των Γιώργου Χουλιαράκη και Γιάννη Στουρνάρα θα έχει η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, ακόμη κι εν μέσω capital control, εξακολουθούν να «ματώνουν» από την εκροή καταθέσεων, η οποία συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, έχοντας ξεπεράσει τα 40 δις από την αρχή του χρόνου.

Στο τραπέζι θα "πέσει" και η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με έως 25 δις από το τρίτο πακέτο βοήθειας, εκ των οποίων ήδη τα 10 βρίσκονται στην διάθεση της Ελλάδας. Πληροφορίες θέλουν να ανοίγει και βιβλίο προσφορών, ώστε να μετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διά της οποίας θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και ιδιώτες, funds ή όποιος άλλος επενδυτής θελήσει.

Βασικό ρόλο στην συζήτηση των δύο ανδρών θα έχει και το καυτό πρόβλημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν υπερβεί, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, τα 100 δις ευρώ.

Καθώς βασικός στόχος και της υπηρεσιακής Κυβέρνησης αλλά και - εκ του ρόλου του- του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να υποβοηθηθεί η πορεία ανάκαμψης της αγοράς και της εθνικής οικονομίας, επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του οποίου παρέχεται άφθονο φθηνό χρήμα απο τον Μάριο Ντράγκι στις χώρες της Ευρωζώνης, για την χρηματοδότηση επενδύσεων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)