Γενικά

12 Αυγούστου 2015 10:57

Μνημόνιο: Τι αλλάζει στις συντάξεις

«Ψαλίδι» στις επικουρικές άνω των 350 ευρώ. Αλλαγές στην κατώτατη σύνταξη. Καταργούνται οι πρόωρες. Αναλυτικοί πίνακες.

Μνημόνιο: Τι αλλάζει στις συντάξεις
-

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με στόχο την οριστική κατάργησή τους έως το 2022,  περικοπές και πάγωμα των κατώτατων συντάξεων μέχρι το 2021.

Πρόωρες συντάξεις:

- Από 01.01.2022 ορίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης)

- Από την 01/01/2022 προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης

- Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022.

όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - μνημόνιο - πίνακας 1

όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - μνημόνιο - πίνακας 2

- Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες των άλλων Ταμείων (εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα Ταμεία)

- Πιο στενή σύνδεση εισφορών - παροχών

- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την πλήρη αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών από την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των Ταμείων.

- Διεύρυνση της βάσης των εισφορών και των συντάξεων για τους αυτοαπασχολούμενους, σύμφωνα με το πραγματικό εισόδημά τους.

- Εξορθολογισμό των κανόνων εισφορών και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων.

- Ο νόμος 3863/2010 για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να αντικατασταθεί ή να προσαρμοστεί η νομοθεσία για τις επικουρικές συντάξεις.

- Ενοποίηση των Ταμείων, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017.

- Έκδοση μιας έκθεσης για την κοινωνική πρόνοια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)