ΔΝΤ

05 Μαΐου 2015 10:22

Βόμβα ΔΝΤ: Μέτρα 5 δις ή κούρεμα χρέους, αλλιώς...

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ. Συζήτησαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την ρευστότητα και τα... "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης.

-

«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θέτει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ή «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ από την αρχή των συζητήσεων προέβλεπε μεγάλο δημοσιονομικό εκτροχιασμό για φέτος, ενώ χθες οι Financial Times ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπός του, Πολ Τόμσεν, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αντί πλεονάσματος της τάξης του 3%.

Όπως έγραψαν οι Financial Times ο Τόμσεν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει «ξεφύγει» από το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. δολαρίων και κινδυνεύει να χάσει την ζωτική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της. 

Η προειδοποίηση, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ενισχύει  τις πιθανότητες το Ταμείο να μην αποδεσμεύσει το μερίδιο του, τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, που προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία και είναι το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οι πιστωτές της ευρωζώνης, όμως, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ελάφρυνση.  

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, συζητήθηκαν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ρευστότητα και τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.

Εν τω μεταξύ, στο ΔΝΤ υπάρχει δυσαρέσκεια για την τακτική των δηλώσεων που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και στον τρόπο που καλύπτει επικοινωνιακά τις διαπραγματεύσεις, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάσης Τσίτας.

Το Ταμείο φαίνεται ενοχλημένο από τις διαρροές από ελληνικής πλευράς που το εμφανίζουν ότι στυλώνει τα πόδια λόγω των «κόκκινων γραμμών» για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. 

Αξιωματούχος που μίλησε στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η Αθήνα επικοινωνιακά «θολώνει» την πραγματικότητα, αφού για το ΔΝΤ το πραγματικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα. «Εκεί είναι το πρόβλημα, γιατί εκεί πρέπει να παρθούν μέτρα», είπε στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος του ΔΝΤ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)