ΔΝΤ

14 Απριλίου 2015 18:14

ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το Grexit

Διαχειρίσιμη θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

-



Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα Grexit έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αναθεωρημένων προβλέψεων ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ο ίδιος αφού ξεκαθάρισε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν (σε μια συμφωνία)», προειδοποίησε ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα».

«Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει», πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρ και  υπογράμμισε ότι «εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» ανάπτυξη σε ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 3,7% για το 2016, εκτιμήσεις που αποτυπώνουν ουσιαστικά την εικόνα του ελληνικού προϋπολογισμού, ο οποίος βασίζεται σε προ μηνών στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο Πόουλ Τόμσεν στην ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, την Κυριακή, ανέφερε ότι τα γενικότερα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Σύμφωνα με το Ταμείο, πάντως, για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Επιπλέον, η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και το 22,1% το επόμενο έτος, ενω ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4%  πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%). 

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης),  η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι. 

Για την Ευρωζώνη συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,5% από 0,9% πέρυσι, ενώ για το 2016 προβλέπει μικρή επιτάχυνση στο 1,6%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 11,6% πέρυσι στο 11,1% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% το 2016. Τέλος, για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2015 και 3,8% το 2016. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)