Γενικά

09 Μαρτίου 2015 13:27

Ένα Grexit θα φέρει χάος, προειδοποιεί το Σίτι

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα μεγαλύτερα ονόματα του Σίτι του Λονδίνου, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

-

Ένα Grexit θα οδηγήσει σε αποσύνθεση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προκαλέσει χάος, προειδοποιούν τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χρηματοοικονομικό κόσμο και του Σιτι του Λονδίνου, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

 Κορυφαία στελέχη του Σίτι επισημαίνουν ότι οι επενδυτές υποτιμούν το χάος που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο άμεσος χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από το ενδεχόμενο Grexit έχει μετριαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους μεγέθη και μείωσαν την έκθεσή τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του FT City Network όμως, - το φόρουμ των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα – οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Το φόρουμ προειδοποιεί ότι η αποσύνθεση τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. «Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε ίσως η ίδια η ΕΕ θα μπορούσε να επιβώσει εάν υπάρξει γιουρούσι προς την έξοδο» αναφέρει ο Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του London Stock Exchange.

Οπως αναφέρεται στο άθρο του Patrick Jenkins, ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential δήλωσε: «Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν αξιοσημείωτα χαλαρές για το ενδεχόμενο Grexit. Πιστεύουν είτε πως δεν θα συμβεί είτε πως δεν θα έχει σημασία. Αυτή η εκτίμηση χρειάζεται να αναθεωρηθεί».

Το Grexit θα οδηγούσε «σε επιτάχυνση της αποσύνθεσης της ευρωχώρας» προειδοποίησε ο Robert Swannell, διευθύνων σύμβουλος της Marks and Spencer. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Sir Roger Carr, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems ο οποίος δήλωσε ότι το Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει «σημάδι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι σε δύσκολους καιρούς».

Αν και η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας για τέσσερις μήνες, η Αθήνα ξεμένει γρήγορα από ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι πιστώτριες χώρες, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχουν τη βούληση να απελευθερώσουν κεφάλαια στήριξης χωρίς πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών έναντι κάποιων χρεών της, τότε θα αναζωπυρωθεί η μαζική φυγή καταθετών – τον Ιανουάριο άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εδώ και καιρό φοβούνται ότι η μαζική φυγή καταθετών μπορεί να οδηγήσει σε Grexit από «ατύχημα», επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαζόταν να κόψει τον έκτακτο δανεισμό στις αφερέγγυες τράπεζες της χώρας. Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του χρηματοοικονομικού της κλάδου.

Αν και οι ελληνικές αγορές ήταν ασταθείς, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας επέστρεψε μετά τη συμφωνία για την 4μηνη παράταση κάτω από το 10%. Το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες της περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, με τις 10ετείς αποδόσεις Ιταλίας και Ισπανίας να βρίσκονται στο 1,35% και της Πορτογαλίας στο 1,87%.

Δύο μέλη του City Network των Financial Times – ο κ. Swannell των Marks and Spencer και ο Stephen Hester, επικεφαλής της ασφαλιστικής RSA – περιγράφουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνης ανάλογη με εκείνη του «αυτοκράτορα χωρίς ρούχα».

Ο κ. Hester ανήκει στη μικρή μειονότητα που υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση, πυροδοτώντας ακόμη και Grexit, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιδρά σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει, δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει τον πολιτικό κίνδυνο που δημιουργείται αποδεχόμενη υπερβολικούς συμβιβασμούς στην Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούσαν να φρενάρουν τις μεταρρυθμίσεις και σε άλλα κράτη-μέλη» δήλωσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγωδία, η Helena Morrissey, η οποία ηγείται του fund manager, Newton, δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν μαζική ανεργία «είναι σίγουρα μία πύρρειος νίκη».

Σημειώνεται πως το City Network είναι ένα δίκτυο όπου μπαίνει κανείς μόνο κατόπιν προσκλήσεως και το οποίο απαρτίζεται από 60 και πλέον επιχειρηματικούς ηγέτες. Αποτελεί βάση διαδικτυακής συζήτησης για χρηματοοικονομικά θέματα σε μηνιαία βάση.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)