Γενικά

20 Φεβρουαρίου 2015 12:00

«Δεν θα υποχωρήσουμε στο ψυχροπολεμικό κλίμα της Γερμανίας»

Κυβερνητική πηγή τονίζει ότι η ελληνική αποστολή πηγαίνει στο Eurogroup για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους, ρίχνοντας το «μπαλάκι» νέου ναυαγίου στους εταίρους.

-

Της Στεφανίας Μουρελάτου

"Εμείς πηγαίνουμε με πρόθεση να το κλείσουμε σήμερα, αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα οφείλεται στο ότι κάποιοι δεν θα θέλουν να γίνει" υπογράμμιζε με νόημα κυβερνητική πηγή περιγράφοντας ως στόχο της Αθήνας να επέλθει ένας έντιμος συμβιβασμός. "Έχουμε διανύσει τα 4/5 της διαδρομής , επαφύεται στους ευρωπαίους να κάνουν τα βήματα που αντιστοιχούν στο υπολειπόμενο 1/5" τόνιζε η ίδια πηγή, που ήταν κατηγορηματική ότι "δεν θα υποχωρήσουμε" σε περίπτωση που επιστρατευτεί το ίδιο ψυχροπολεμικό κλίμα με αυτό της συνεδρίασης της Δευτέρας και η Γερμανία επιχειρήσει να επιβάλει την ατζέντα της.

"Καλύτερα από άλλες φορές πήγε το χθεσινό euroworking group, δεν ήμασταν μόνοι μας" τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων αφήνοντας παράθυρο οι 19 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκινήσουν από ευοίωνη αφετηρία την διαβούλευση, που θα λάβει χώρα στις 4 μετά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το euroworking group έχει καταλήξει σε κάποιες εκδοχές προσχεδίων απόφασης (drafts) και πιθανότερη εξέλιξη είναι στην έναρξη της συνεδρίασης να τεθεί ως βάση συζήτησης ένα κείμενο με καταγεγραμμένα όλα τα σημεία σύγκλισης και να επισημαίνονται τα διφορούμενα θέματα, ώστε να βρουν τις αμοιβαία αποδεκτές διατυπώσεις οι Υπουργοί."Δεν είναι στον αέρα όλα τα θέματα, το euroworking έχει κάνει σημαντική προεργασία και δεν πάμε να τα διαπραγματευτούμε όλα εκ του μηδενός απόψε" υπογράμμιζε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εξάλλου κατά την χθεσινή προπαρασκευαστική συζήτηση επί του ελληνικού αιτήματος για 6μηνη παράταση της σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης, μολονότι η αρχική τοποθέτηση των Γερμανών ήταν ότι το ελληνικό αίτημα συνιστά δούρειο ίππο, δηλαδή ενέχει τη σκοπιμότητα να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς να τηρήσει δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα μέτρων και μεταρρυθμίσεων, μετά τη λήξη της 7ωρης συνεδρίασης γερμανοί αξιωματούχοι δήλωναν στο πρακτορείο Bloomberg ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης για συμφωνία η ελληνική αίτηση παράτασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ευελπιστεί και ποντάρει στην στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής ώστε να αμβλυνθεί η αρνητική στάση της Γερμανίας. "Το αίτημα μας συντάχθηκε ευρισκόμενοι σε συνεχή επαφή με τον κ.Νταισελμπλουμ" επισήμανε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή απαντώντας με το μονολεκτικό "ουδέν σχόλιο" σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η γερμανική πίεση ασκείται για να σπάσει το ηθικό της ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα με το αίτημα της 6μηνης παράτασης αναγνωρίζει την κύρια δανειακή σύμβαση, αποδέχεται τον εποπτικό ρόλο των 3 θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ,ΔΝΤ), δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες που θα επιβαρύνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, όποια μέτρα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα και θα νομοθετήσει, θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα, αναγνωρίζει ότι θα τιμήσει τις οφειλές της προς τους πιστωτές και επιζητεί ευελιξία -αναθεώρηση με τους τρεις θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις που θα ενταχθούν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο αλλά και συνεργασία για τα μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση, που θέλει να δρομολογήσει.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)