Οικονομική πολιτική

14 Φεβρουαρίου 2015 19:39

Επιφυλάξεις ΠΟΜΙΔΑ για τον ΦΜΑΠ

Να «ανοίξει» τα χαρτιά της, για τον διάδοχο του ΕΝΦΙΑ, καλούν την Κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

-

Επιφυλάξεις και "φόβους" ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αποδειχθεί «..τρισχειρότερος» από τον ΕΝΦΙΑ και θα αποτελέσει την «χαριστική βολή για τη μεσαία τάξη, αλλά και τα δημόσια έσοδα», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο πρόεδρός της, Στράτος Παραδιάς.

«Η νέα Κυβέρνηση επαγγέλθηκε ένα νέο φόρο ακινήτων. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι κάθε νέος φόρος στα ακίνητα είναι τρισχειρότερος και πολύ πλέον επικίνδυνος από τον εκάστοτε προηγούμενο, ακόμη και για εκείνους που υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν από την αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο Στράτος Παραδιάς συμπλήρωσε ότι «η επαναφορά του ΦΜΑΠ, θα φορο-απαλλάξει προσωρινά αυτούς που πλήρωναν "κατοστάρικα" για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία όμως θα μετατραπούν σε "χιλιάρικα"», επισημαίνοντας όπως είπε στην Κυβέρνηση την άμεση και επείγουσα ανάγκη ελάφρυνσης, από την εξοντωντική, όπως την χαρακτήρισε, φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι η θέσπιση ενός χαμηλότερου φόρου, θα προκαλούσε ένα ντόμινο θετικών, όπως εκτίμησε επιπτώσεων, όπως η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, η μείωση της ανεργίας και η τόνωση των κρατικών εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζούν ή εξαρτώνται από την οικοδομή.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ στην Κυβέρνηση, για τον ετήσιο φόρο κατοχής ακινήτων, περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες

1. Πλατειά και καθολική φορολογική βάση, χωρίς εξαιρέσεις από τη φορολογία των ακινήτων που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή φορείς

2. Ενιαίο χαμηλό φορολογικό συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1ο/οο), που όλοι πράγματι θα πληρώνουν

3. Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες

4. Σύνδεση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων

5. Μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών "εμπορικότητας" των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τη φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης, αλλά και για το φόρο στα ανείσπρακτα μισθώματα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)