Γενικά

09 Φεβρουαρίου 2015 13:14

Συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους βλέπει η Citigroup

Η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της, κυρίως η ΕΚΤ, θα έρθουν σε συμφωνία διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί το Grexit και η χρεοκοπία της Ελλάδας, επισημαίνει η Citigroup.

-

Για να αποφευχθεί, ωστόσο, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυτές είναι οι δύο συμφωνίες που πιθανόν να επιτευχθούν:

Α. Ενδιάμεση συμφωνία –πιθανόν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου – η οποία να διατηρεί την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες σε χρηματοδότηση μέχρι και τέσσερις μήνες, με την ΕΚΤ να παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Β. Μια πιο ουσιαστική και διαρκή συμφωνία διάσωσης που θα συναφθεί σε αυτήν την περίοδο.

Απαιτείται και από τις δύο πλευρές να περιορίσουν τις διαφορές τους, τονίζει η Citigroup, τονίζοντας ότι παρά τους σημαντικούς κινδύνους που υπάρχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να αναμένει συμφωνία για τις δύο πλευρές.

Η απόφαση της ΕΚΤ αυξάνει την πίεση και επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα η ΕΚΤ να περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρήση του ELA, αν αυξηθούν οι εκροές κεφαλαίων ή αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Εκτιμά ωστόσο, ότι ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ή και τον περιορισμό της πρόσβασης στον ELA, η χρεοκοπία ή το Grexit δεν είναι οι μόνες οδοί.

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει η Citigroup, το πιθανό σενάριο είναι οι έλεγχοι των κεφαλαίων.

Ίσες είναι και οι πιθανότητες διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με περιεχόμενο την ευρωπαϊκή δανειακή σύμβαση ή την ελληνική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη, την κατάρρευση της υπάρχουσας κυβέρνησης και τη δημιουργία κυβερνητικής συμμαχίας ή την προσφυγή και πάλι στις κάλπες.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)