Γενικά

21 Ιανουαρίου 2015 10:14

Το κρίσιμο διήμερο για την ελληνική οικονομία

Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ για τον ΕLA και στην Φρανκφούρτη για τον QE, ενώ στην Αθήνα έχει πυροδοτηθεί πολιτική κόντρα για τις προθέσεις Ντράγκι.

-

Σήμερα αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» το Συμβούλιο της ΕΚΤ στο αίτημα που έστειλε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας την έγκριση της προσφυγής – αν κριθεί αναγκαίο – των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στον ELA (Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, η προσφυγή ήταν απαραίτητη, αφού σύντομα το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ώστε να ενισχύσει το ταμείο του κράτους, που για τα δεδομένα είναι ήδη αδύναμο.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι, στο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση, εξαιτίας της εκροής καταθέσεων που έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό.

Το συνολικό ποσό των εκροών ανέρχεται, από τον Δεκέμβριο, στα 5 δις ευρώ, κάτι που δεν οφείλεται στο φόβο της πολιτικής αβεβαιότητας, μπροστά στις εκλογές, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση φόρων και κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ για την ιστορικής σημασίας απόφασή της για την ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Για το ζήτημα αυτό είχε χθες επαφές με τον Μάριο Ντράγκι ο Αντώνης Σαμαράς,  ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή την ώρα πρωταρχική μέριμνα μου είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας», ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό ελπίζουν πολλοί ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του χρέους της ευρωζώνης. Μένει ωστόσο να γίνουν οι δηλώσεις Ντράγκι, ώστε να δοθούν οι απαντήσεις ως προς τη δομή της πράξης. Το κλίμα «βάρυνε» ήδη από το Σαββατοκύριακο δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει κίνδυνος τα ελληνικά ομόλογα να μην περιληφθούν στο πρόγραμμα του QE.

Την ίδια στιγμή, αναταραχές στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη σε γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες «η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι  πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές». Ο υποψήφιος και σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης ότι «αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)