Γενικά

30 Μαρτίου 2014 07:49

Επιπλέον φόροι με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2013

Πρόσθετη επιβάρυνση αναμένεται να φέρουν σε μεγάλη μερίδα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων οι νέες φορολογικές κλίμακες και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ελαφρύνσεις για αρκετούς, αλλά πρόσθετους φόρους για εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις φέρνουν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στην Βουλή το 2012, αφορούν τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν ηλεκτρονικά στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της ΓΓΠΣ και αναμένεται να γίνουν περισσότερο αντιληπτοί από τον Ιούλιο, οπότε θα λήγει για όλους η πρώτη δόση του εκκαθαριστικού της Εφορίας, ασχέτως από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης τους για τα εισοδήματα του 2013 . 

Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τις νέες φορολογικές κλίμακες και την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών, ενώ βάρη σε πολλούς φέρνει και η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων.

Νέα δεδομένα 

Σημαντική επιβάρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά φέρνει η γενική κατάργηση των βασικότερων φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και τόκους δανείων αγοράς πρώτης κατοικίας, αλλά και η κατάργηση κάθε φοροαπαλλαγής ή έκπτωσης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Για μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται κλιμακωτή έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ, αντιστρόφως ανάλογη του εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, για το οποίο φορολογούνται,  εφόσον έχουν συλλέξει αποδείξεις ίσες με το 25% του εν λόγω ποσού με ανώτερο ύψος αποδείξεων 10.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισόδημα 42.000 ευρώ, μέχρι το οποίο φθάνει και η αναγνώριση έκπτωσης φόρου.

Διαφορετικές κλίμακες 

Η φορολογική δήλωση που μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω διαδικτύου και του Συστήματος TAXIS μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα εκκαθαριστεί βάσει νέας κλίμακας, που όμως δεν θα είναι ίδια για όλους. 

Για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος θα ανέλθει σε: 

-22% για εισόδημα ως 25.000 ευρώ 

-32% για εισόδημα από 25.001 ως 42.000 ευρώ 

- 42% για το υπερβάλλον ποσό. 

Ξεχωριστή κλίμακα θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος θα ανέρχεται σε:

-26% για ποσό ως 50.000 ευρώ 

-33% για το επιπλέον εισόδημα. 

Από το φορολογητέο ποσό θα εκπίπτει το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από επιτηδευματίες κι ελεύθερους επαγγελματίες στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στο εκκαθαριστικό αυτών των φορολογουμένων θα ενσωματωθούν το τέλος επιτηδεύματος και η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η οποία σημειωτέον από μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή την σύνταξη τους.

Επιπλέον φόρος 

Βάσει των αλλαγών στην φορολόγηση, των νέων συντελεστών και κυρίως της κατάργησης όλων των κύριων φοροαπαλλαγών, προκύπτει επιπλέον φόρος για νοικοκυριά μέσου εισοδήματος με προστατευόμενα τέκνα. 

Παραδείγματος χάριν, σε οικογένεια μισθωτών με 2 παιδιά και εισόδημα 26.000 ευρώ, αναλογεί :

-3.520 ευρώ φόρος εισοδήματος για το 2012 

-4.220 ευρώ φόρος εισοδήματος για το 2013, δηλαδή θα κληθεί να δώσει 700 ευρώ παραπάνω φόρο για το ίδιο εισόδημα. 

Καίνε τα ακίνητα

Επιπλέον φόρους αναμένεται να φέρει σε μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών μισθωμένων ακινήτων η αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων που έχει τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2013 και θα κάνει «ντεμπούτο» με την δήλωση που θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες, με φόρο: 

-10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ 

-33% για το υπερβάλλον ποσό. 

Επιβάρυνση, που θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι δόσεις μέχρι και το τέλος του έτους, αναμένεται να φέρει και στην πλειονότητα των 5,6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου που θα επιβληθεί σε κάθε σπιθαμή γης και κτίσματος, εντός ή εκτός σχεδίου, για πρώτη φορά και στα αγροτεμάχια.

Στον Προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται επιπλέον 2,16 δις ευρώ έσοδα από άμεσους φόρους, σε σχέση με το 2013.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)