Γενικά

20 Μαρτίου 2014 18:33

Εθνική: Κέρδη 809 εκ. ευρώ το 2013

Στο ταμείο του βλέπει την μεταστροφή επί τω θετικότερω του οικονομικού κλίματος ο Όμιλος της ΕΤΕ, που κατέγραψε κέρδη 547 εκατομμυρίων μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

-



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Καθαρά κέρδη ύψους 809 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το 2013 ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος,  εκ των κυρίως τα 547 στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου,  λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στο τελευταίο τρίμηνου του προηγούμενου έτους. Η χρήση του 2012 είχε κλείσει με σημαντικές ζημίες για τον Όμιλο ύψους 2,14 δις.

Ιδιαίτερα θετική συμβολή στην κερδοφορία έπαιξε η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, η οποία παρά τις αντίξοες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ιδιαίτερα στην στροφή του έτους, συνεισέφερε κέρδη 439 εκατομμυρίων.

Ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» εμφάνισαν τάση συγκράτησης, καθώς έφθασαν στο 27,4% του συνόλου σε ότι αφορά το εγχώριο χαρτοφυλάκιο, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 30 μονάδες βάσης. Σε επίπεδο Ομίλου τα «κόκκινα δάνεια» αντιστοιχούν στο 22,5% του συνόλου.

Από την ανακοίνωση της Τράπεζας προκύπτει ακόμη:

-η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκεια ς της Εθνικής, με τον δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχεται σε 11,2%

-η σημαντική αύξηση της καταθετικής βάσης του Ομίλου.

-η μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα.

-ο περιορισμός της σχέσης δανείων προς καταθέσεις στο 90% από 101% στο τέλος του 2012.

-η κάλυψη των υπολογισθεισών κεφαλαιακών αναγκών (βάσει των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για το 2013, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Αντώνης Τουρκολιάς, τόνισε ότι «βασική κινητήρια δύναμη για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης  αποτελεί η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα. Η Εθνική Τράπεζα, πρωτοστατεί και πάλι σε αυτήν την προσπάθεια στηρίζοντας την δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)