Οικονομική πολιτική

10 Μαρτίου 2014 16:32

Μίχαλος: Μοχλός εξόδου από την κρίση η «μπλε οικονομία»

Ως μοχλό εξόδου από την κρίση χαρακτήρισε την θαλάσσια οικονομία ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

-



«Είναι καιρός να αναδείξουμε την "μπλε οικονομία ως μοχλό εξόδου από την κρίση. Οι οικονομικές και εμπορικές συνέργειες που αυτή καλύπτει δημιουργεί μία πραγματική εργαλειοθήκη οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο Παναγιώτης Μίχαλος, μιλώντας στην Διάσκεψη «Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός» που διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Τουρισμού.

«Το 18% του διεθνούς εμπορικού στόλου ανήκει σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Η ναυτιλία συνεισφέρει 25 δις ευρώ στην Ελληνική οικονομία, 13,5% στο ετήσιο ΑΕΠ και 165.000 θέσεις εργασίας ενώ μόνο το 2012 το λιμάνι του Πειραιά αύξησε την εμπορική του δραστηριότητα κατά 64%», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος και εξήγησε τον ρόλο της «μπλε οικονομίας» στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

«Ο ναυπηγό-κατασκευαστικός τομέας, η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου από μαρίνες, η κάθετη διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την ναυτιλία, ο θαλάσσιος τουρισμός και η ανάπτυξη των λιμανιών αποτελούν την προμετωπίδα της "μπλε οικονομίας" για την χώρα μας. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε αυτή την νέα αφήγηση που θα προσελκύσει επενδύσεις και γιατί όχι, θα δημιουργήσει το πρώτο ναυτικό cluster στην Ελλάδα με έμφαση στην καινοτομία», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ.

Παρόντες στη διάσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν η Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, ο γενικός γραμματέας  του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και εκπρόσωποι της τουριστικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τον παράκτιο και τον θαλάσσιο τουρισμό επικεντρώνεται στις στρατηγικές γαλάζιας ανάπτυξης για την Ε.Ε., με έμφαση στις επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)